Климатичните аномалии удрят зърнопроизводството в Русия

0
Доклад на ЕК разкрива предизвикателствата пред руските земеделци
Доклад на ЕК разкрива предизвикателствата пред руските земеделци

Доклад на ЕК разкрива предизвикателствата пред руските земеделци

Екстремните метеорологични явления през последните месеци нанасят сериозни щети върху добивите на пшеница и царевица в Русия. Това става ясно от най-новия доклад на Съвместния изследователски център към Европейската комисия (JRC MARS Bulletin), публикуван в септемврийското му издание под заглавие "Глобална перспектива за Русия".

След няколко последователни години на почти рекордно високи добиви на зимни зърнени култури и царевица за зърно, тази година ситуацията е коренно различна. Причината се крие в комбинацията от горещи, сухи или прекалено влажни условия, които са повлияли негативно на реколтата в различните региони на страната.

Юнските горещини са нанесли сериозни поражения върху формирането на добива от зимни зърнени култури. Особено засегнати са югозападните части на европейска Русия, където високите температури са съчетани с недостатъчно водоснабдяване. Това е довело до значително влошаване на състоянието на посевите.

Въпреки че условията за прибиране на реколтата в повечето райони са били благоприятни, има изключения. Във Волгоградска област например, обилните и продължителни валежи са създали сериозни затруднения за земеделските производители. Освен че са забавили жътвата, дъждовете са оказали и отрицателно въздействие върху качеството на прибраното зърно.

Що се отнася до пролетните зърнени култури, ситуацията е разнородна. В голяма част от европейска Русия горещите и сухи условия са намалили потенциала за добив. От друга страна, важните производствени региони в азиатска Русия са се радвали на валежи над средните норми. Това е довело до умерено оптимистични прогнози за добивите на пролетен ечемик и пролетна пшеница в тези райони.

Прибирането на реколтата обаче е било затруднено от честите дъждове в много региони на страната. Това не само е забавило процеса, но и е повлияло негативно върху качеството на зърното.

Царевицата също е пострадала от неблагоприятните климатични условия. Началото на сезона е било белязано от по-ниски от обичайните температури през май, което е забавило първоначалното развитие на културата. Впоследствие, през лятото, топлинните вълни и недостатъчното водоснабдяване са нарушили нормалното формиране на добива в основните производствени райони. Това се е случило точно по време на критичните фази на цъфтеж и напълване на зърното.

Въпреки тези предизвикателства, към момента на публикуване на доклада, жътвата на царевицата продължава и напредва с добри темпове, отбелязват експертите от Съвместния изследователски център към Европейската комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари