Октомврийско лято: Температурите скачат до 28 градуса

0
Топла вълна носи летни температури в средата на есента
Топла вълна носи летни температури в средата на есента Снимка: Асен Игнатов / Архив

Топла вълна носи летни температури в средата на есента

В разгара на есента, България се радва на необичайно топло време. Метеоролозите прогнозират, че на 8 октомври максималните температури в страната ще достигнат до 28 градуса по Целзий, създавайки усещане за късно лято.

Според прогнозата, предоставена от Националния институт по метеорология и хидрология, повечето региони в страната ще се радват на предимно слънчево време. Очаква се слаб южен вятър, който ще допринесе за повишаването на дневните температури.

В столицата София жителите могат да очакват максимална температура от около 24 градуса. Други градове в страната ще се радват на още по-високи стойности:

  • Благоевград и Сандански: 25 градуса
  • Плевен, Русе и Пловдив: 26 градуса
  • Велико Търново, Ямбол и Кърджали: 27 градуса

Планинските райони също ще се радват на приятно време. На височина 1200 метра термометрите ще отчетат около 19 градуса, докато на 2000 метра надморска височина температурата ще достигне 12 градуса. В планините ще духа слаб до умерен югозападен вятър.

Черноморското крайбрежие няма да остане по-назад в това есенно затопляне. Варна и Бургас ще посрещнат деня с максимални температури от 23 градуса. Температурата на морската вода ще бъде между 21 и 22 градуса, което все още позволява къпане за по-смелите. Вълнението на морето се очаква да бъде слабо - 1 бал преди обяд, увеличавайки се до 2 бала следобед.

Топлото време не се ограничава само до България. Балканският полуостров като цяло ще се радва на предимно слънчево време с разкъсана облачност на места. Не се очакват валежи в региона. Ето какви са прогнозираните максимални температури в някои балкански столици:

  • Скопие и Солун: 26 градуса
  • Букурещ, Белград и Истанбул: 27 градуса
  • Атина: 29 градуса

Това необичайно топло време за сезона предоставя чудесна възможност за разходки на открито и наслаждаване на последните лъчи на лятното слънце преди настъпването на по-хладните есенни дни. Въпреки приятните температури, експертите съветват хората да не забравят, че сме в есенния сезон и да вземат предпазни мерки срещу резките промени във времето, които са характерни за този период от годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари