Изтича срокът, който ЦИК даде на двете фракции на ДПС да представят документи

0
Централната избирателна комисия ще реши коя коалиция може да ползва името ДПС на предстоящите избори
Централната избирателна комисия ще реши коя коалиция може да ползва името ДПС на предстоящите избори Снимка: Димитър Стоянов / Facebook

Централната избирателна комисия ще реши коя коалиция може да ползва името ДПС на предстоящите избори

Днес в 17:00 часа изтича крайният срок, който Централната избирателна комисия (ЦИК) даде на двете коалиции – "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, права и свободи - ДПС", да представят документи, които да докажат, че политическата партия ДПС не е част от техния състав. Причината за този ултиматум е, че според изискванията на Изборния кодекс една партия може да участва в изборите само като част от една коалиция. В момента обаче името "ДПС" присъства както в коалицията на Пеевски, така и в тази на Джевдет Чакъров.

Напрежението между двете групи стана очевидно още в понеделник, когато се откри процедурата за подаване на документи за участие в предсрочните парламентарни избори. И двете фракции на ДПС претендираха да подадат документите си първи, което доведе до конфликт пред сградата на ЦИК. За да овладее ситуацията, комисията взе решение да запише един и същи час на регистрация за двете коалиции, като не им постави пореден номер.

Представителите на "ДПС - Ново начало" обявиха, че няма да предоставят допълнителни доказателства и ще изчакат решението на ЦИК. В същото време, хората на Ахмед Доган заявиха, че не възнамеряват да отстъпват, тъй като според тях "ДПС е едно" и не може да бъде разделено.

Ситуацията става все по-напрегната, тъй като от изхода на този казус зависи коя от двете коалиции ще получи право да участва в предстоящите избори под името на партията ДПС. Ако не бъде постигнато споразумение или не се предоставят нужните документи, ЦИК ще трябва да вземе решение коя коалиция има законното право да използва марката на партията.

Междувременно Върховният административен съд (ВАС) обяви, че ще бъде на разположение и през трите почивни дни, за да разглежда всички жалби, свързани с предсрочните парламентарни избори. Тази готовност показва, че институциите очакват допълнителни правни спорове, които могат да произтекат от днешното решение на ЦИК.

Каквото и да бъде решението на Централната избирателна комисия, то несъмнено ще окаже сериозно въздействие върху политическата сцена преди предсрочните избори. Този казус е показателен за разделенията в самата партия ДПС и за напрежението, което нараства между различните фракции в нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    дд
    Заличавайте ги тия крадци и наглия шопар хората мизерстват тези милиардери станаха на техен гръб а нереза вече е редно сюнет да му се направи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари