Росица Матева: 30 000 са заявленията за гласуване в чужбина

0
Продължават да пристигат жалби от ДПС, заяви заместник-председателят на ЦИК
Продължават да пристигат жалби от ДПС, заяви заместник-председателят на ЦИК Снимка: БТА

Продължават да пристигат жалби от ДПС, заяви заместник-председателят на ЦИК

Заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева разкри интересни подробности относно съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в предстоящите избори. В интервю за предаването "Денят на живо" тя обясни механизма за разпределение на квотите между представителите на Движението за права и свободи (ДПС).

"Предложенията за членове на СИК се правят от представляващите парламентарна партия или коалиция. В случая с ДПС имаме двама с еднакви права. На много места има предложения и от двамата, а Районната избирателна комисия (РИК) е разпределила поравно квотите", поясни Матева. Тя даде конкретен пример: "Ако ДПС има право на двама представители в конкретната СИК, единият е избран от Чакъров, другият от Пеевски".

Матева отбеляза, че продължават да пристигат жалби, тъй като съставите на СИК се назначават от РИК. "Мнозинството от тях произлизат от недоволството на единия представляващ ДПС, че негови предложения не са назначени в СИК", допълни тя.

Според заместник-председателя на ЦИК, в повечето случаи на консултациите при кметове са участвали упълномощени лица от двамата представляващи ДПС. Тя подчерта, че съгласно Изборния кодекс, съставите на двата вида комисии се предлагат от парламентарно представените партии. "Движението за права и свободи има право да дава предложения, защото има парламентарна група в 50-ия парламент. "Величие" на свой ред няма това право точно по тази причина", обясни Матева.

Що се отнася до гласуването в чужбина, Матева съобщи, че са подадени малко над 30 000 заявления. Автоматични секции се откриват на места, където за предходните пет години са гласували повече от 100 избиратели или въз основа на подадените заявления. До 5 октомври 2024 година ще бъде решено колко ще са СИК извън страната, както и местата им.

"Има места, където не е целесъобразно да бъдат разкрити секции, например Бейрут", посочи Матева. Тя добави, че в Германия ще има по-малко секции, тъй като страната не е дала разрешение за откриване на нови. Така там ще може да се гласува на 40 адреса.

Заместник-председателят на ЦИК обърна внимание и на въпроса за стимулирането на членовете на СИК да присъстват на обучения. "Стимулът за присъствие на обучение на членовете на СИК е 20 лева", информира тя. Матева подчерта, че възнаграждението в изборния ден вече не е малко - една четвърт от минималната работна заплата.

"Така че би трябвало съгласилите се да не го приемат като формално задължение, а като отговорност към обществото. На терен резултатът от самите избори се отчита от тях, така се формират властите в държавата", заключи Росица Матева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари