Последни часове за регистрация на кандидат-депутатските листи

0
Неяснота около листите на ПП-ДБ, ДПС и наследниците на "Български възход"
Неяснота около листите на ПП-ДБ, ДПС и наследниците на "Български възход" Снимка: БТА

РИК очаква кандидатските листи до 17:00 часа днес

Наближава крайният срок за регистрация на кандидатски листи за парламентарните избори.

В последните часове преди изтичането на крайния срок за регистрация на кандидатски листи за предстоящите парламентарни избори, политическата сцена в България е в трескава подготовка. Днес, 24 септември, в 17:00 часа изтича времето, в което партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да представят своите предложения пред Районните избирателни комисии (РИК) за участие в изборите за народни представители.

Въпреки наближаващия краен срок, до тази сутрин все още нямаше яснота относно кандидатските листи на няколко ключови политически формации. Сред тях са коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), Движението за права и свободи (ДПС) на Ахмед Доган, както и наследниците на парламентарно представената партия "Български възход".

След приключването на регистрацията на кандидатските листи, следващата важна стъпка в изборния процес ще бъде определянето на поредните номера в бюлетината за партиите и коалициите. Това ще се случи утре, 25 септември, когато Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе жребий за определяне на номерата. Ден по-късно, на 26 септември, ЦИК ще утвърди техническия образец и защитата на бюлетината, която ще бъде използвана в изборния ден.

За българските граждани, които желаят да упражнят правото си на глас извън пределите на страната, важна дата е 1 октомври. До този ден те могат да заявят желанието си за гласуване в чужбина чрез подаване на писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК.

Същата дата - 1 октомври, е и крайният срок, в който РИК трябва да назначи съставите на секционните избирателни комисии (СИК). Тези комисии играят ключова роля в организацията и провеждането на изборния процес на местно ниво.

В дните непосредствено преди изборите, на 26 октомври, СИК ще получат техническите устройства за машинно гласуване, както и всички други необходими изборни книжа и материали. Това е важна стъпка в подготовката за гладкото провеждане на изборния ден и осигуряването на всички необходими условия за свободно и честно гласуване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари