Росица Матева: Изборите ще са на 27-ми октомври, освен ако в България не бъде обявено военно положение

0
Парламентарните избори остават непроменени въпреки напрежението
Парламентарните избори остават непроменени въпреки напрежението

Парламентарните избори остават непроменени въпреки напрежението

Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърждава, че парламентарните избори в България ще се проведат по план на 27 октомври, освен при изключителни обстоятелства. Това стана ясно от изявление на заместник-председателя на ЦИК, Росица Матева, в телевизионно интервю за предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Изборите ще са на 27-ми октомври, освен ако в България не бъде обявено военно положение," заяви Матева, отговаряйки на опасенията, изразени по-рано от Джевдет Чакъров, представител на фракцията на Движението за права и свободи (ДПС) около Ахмед Доган. Чакъров бе предложил отлагане на изборите поради напрежението и скорошните арести.

Матева подчерта конституционната основа за провеждане на изборите: "В Конституцията ясно е написано, това може да се случи например при обявяване на военно положение, надявам се до това да не се стигне, предвид ситуацията в света."

Задържане на кандидат-депутат

Важен аспект от предизборната ситуация е случаят с Джейхан Ибрямов, кандидат за народен представител от ДПС - Доган (Алианс за права и свободи), който бе задържан с обвинения за купуване на гласове. Матева обясни процедурата в такива случаи:

"Днес на обяд около 13:00 часа пристигна писмо, докладвах го в следобедната част на заседанието. Това е уведомление. Изборният кодекс (ИК) предвижда, че в такива случаи задържането може да бъде извършено, като за това се уведомява ЦИК."

Тя добави, че ЦИК няма да възпрепятства Прокуратурата, ако тя поиска да свали имунитета на Ибрямов. "Досега практиката на ЦИК е, че се дава разрешение, ако е поискано. По всяка вероятност ЦИК ще даде разрешение. Не сме отказвали разрешение за задържане или привличане като обвиняем на кандидат за народен представител, кмет и така нататък," поясни Матева.

Интересен момент е, че въпреки задържането, Ибрямов може да продължи да фигурира в листите и дори да бъде избран за депутат. В такъв случай, той би могъл да положи клетва и след това да се върне в ареста.

Назначаване на членове на СИК

Относно назначаването на членове на секционните избирателни комисии (СИК), Матева изясни, че коалициите ДПС - Ново начало и Алианс за права и свободи не предлагат членове. Вместо това, предложенията идват директно от двамата председатели на партията ДПС - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

"И единият, и другият имат такива права. И двамата правят предложения. Повечето районни избирателни комисии назначават по равен брой членове," обясни заместник-председателят на ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари