Ива Лазарова разкри системни проблеми при провеждането на избори

2
Спорните решения на ЦИК подкопават доверието в изборния процес
Спорните решения на ЦИК подкопават доверието в изборния процес Снимка: БНТ

Спорните решения на ЦИК подкопават доверието в изборния процес

Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), направи важни разкрития относно проблемите при провеждането на изборите и смяната на членове в секционните избирателни комисии (СИК).

Фракционни борби в ДПС

По време на своето участие в предаването "Още от деня" по БНТ Лазарова подчерта, че изборната кампания е била белязана от вътрешните противоречия в Движението за права и свободи (ДПС). "Кампанията започна и завърши с проблемите в двете фракции на ДПС - ЦИК беше много заета с разрешаването на споровете между тях", заяви тя.

Масови смени в СИК

Председателят на Обществения съвет разкри статистика за предишни избори, според която между 30 и 50 процента от състава на секционните комисии са били подменяни. "Сега имаше много засилен фокус и това е добре, защото очертава проблемите, които политическите партии имат - липсата на ангажираност за работа с техните симпатизанти", коментира Лазарова.

Партийна безотговорност

Лазарова изтъкна парадокса, че въпреки получаваната държавна субсидия, политическите партии не проявяват необходимата отговорност към изборния процес, макар да имат сериозен интерес към крайния резултат.

Проблемни секции

Според председателя на Обществения съвет към ЦИК, определени секции системно пораждат съмнения за изборни нарушения. "Политическите партии се обвиняват една друга в тези порочни практики, в крайна сметка нито една от тях не е осветена като възползваща се от тях", посочи Лазарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари