ЦИК забрани смените на членове в секционните комисии по искане на партии

1
Камелия Нейкова: Безкрайното извършване на замени в последния момент може да създаде затруднения в изборния процес
Камелия Нейкова: Безкрайното извършване на замени в последния момент може да създаде затруднения в изборния процес Снимка: БТА

Камелия Нейкова: Безкрайното извършване на замени в последния момент може да създаде затруднения в изборния процес

Централната избирателна комисия (ЦИК) издаде разпореждане за прекратяване на смените на членове в секционните избирателни комисии (СИК), инициирани от политическите партии. Това указание е насочено към Районните избирателни комисии (РИК) в цялата страна.

Мотиви за решението

Председателят на ЦИК, Камелия Нейкова, обясни причините за това решение: "В днешния ден СИК получават изборни книжа и материали и подреждат изборните помещения, така че безкрайното извършване на замени в последния момент може да създаде затруднения в изборния процес".

Правно основание

Решението на ЦИК се базира на член 93 от Изборния кодекс, който определя времевия обхват на правомощията на секционните избирателни комисии - от момента на назначаването им до приключването на изборите и предаването на изборните материали в РИК. Според същия член, членовете на секционните комисии имат статут на длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс.

Сигнали за масови смени

Председателят на РИК - Благоевград, Мартин Бусеров, сигнализира пред Българското национално радио за масови смени в секционните комисии в страната, които застрашават процедурата по предаване на изборните книжа.

Забрана за агитация

В деня за размисъл предизборната агитация е забранена. ЦИК отправи специален призив към гражданите да не използват социалните мрежи за агитационни цели както в деня за размисъл, така и в изборния ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари