ЦИК: На предстоящия вот няма да има избирателни секции в Бейрут и Тел Авив

0
Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов разкри детайли за организацията на вота
Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов разкри детайли за организацията на вота

719 избирателни секции в 57 държави за българите в чужбина

ЦИК: Избори без секции в Тел Авив и Бейрут поради несигурна обстановка.

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да не открива избирателни секции в Тел Авив и Бейрут за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври 2024 година. Това стана ясно от изявление на заместник-председателя на ЦИК Цветозар Томов по време на брифинг във вторник.

В Израел и Ливан отпаднаха избирателните секции. Предложението на Министерството на външните работи за затварянето на секциите в Тел Авив и Бейрут беше прието от ЦИК. Преценката е, че обстановката е прекалено несигурна за провеждане на избори и няма практическа възможност да се образуват избирателни секции", заяви Томов.

Заместник-председателят на ЦИК подчерта, че към момента няма проблеми с изпълнението на сроковете за организацията на изборите. В периода от 1 до 8 октомври са приети общо 39 решения, свързани с изборния процес и неговата организация.

Гласуване извън страната

Томов информира, че на 1 октомври е изтекъл срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. „Подадени са 30 689 заявления - по-малко, отколкото при предишни избори", отбеляза той. Според заместник-председателя на ЦИК, намаляващата избирателна активност в страната и чужбина се дължи на няколко фактора.

При толкова много парламентарни избори секциите в чужбина се разкриват там, където са гласували 100 или повече избиратели. Гласуващите не са склонни активно да подават заявления, когато има секция в техния град", обясни Томов. Той призова българите в чужбина да подават заявления при следващи кампании, тъй като това улеснява организационната работа. В противен случай, те трябва да се дописват в изборния ден, което води до забавяне на изборния процес.

Общо 719 избирателни секции ще бъдат разкрити в 57 държави за предстоящите избори. След получаване на съгласие от съответните държави, ще бъдат образувани допълнителни секции в Алжир, както и извън дипломатическите и консулските представителства в Австрия, Норвегия и Швейцария.

Министерството на външните работи публикува пълен списък с държавите и местата, в които ще бъдат образувани избирателни секции в чужбина, на своята официална страница в рубриката „Избори за Народно събрание – 27 октомври 2024 година". Информацията за адресите на избирателните секции е достъпна и на страниците на всички български дипломатически и консулски представителства в чужбина.

Консултации за състава на СИК

Започнаха консултациите с представителите на парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии и коалиции относно предложения за състава на секционните избирателни комисии извън страната. Томов припомни, че и формациите, които не са парламентарно представени, могат да участват в тези консултации.

На консултациите винаги има спорове, но и винаги досега в мандата на тази комисия се е стигало до споразумение и съставите са определяни чрез него", поясни заместник-председателят на ЦИК.

Важни срокове за избирателите

Томов напомни за наближаващия краен срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес - 12 октомври 2024 година. Относно заявленията за гласуване с подвижни избирателни кутии, той уточни, че „хората със здравословни проблеми ще имат още една възможност да подадат заявление, ако са изпуснали срока, през следващата седмица".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари