Изненадващ електронен тест по природни науки ще предизвиква деветокласниците

0
Тестът ще обхване теми като зелена енергия и рециклиране, ключови за PISA 2025
Тестът ще обхване теми като зелена енергия и рециклиране, ключови за PISA 2025

Тестът ще обхване теми като зелена енергия и рециклиране, ключови за PISA 2025

Нов тест по природни науки изправя деветокласниците пред предизвикателство.

Министерството на образованието и науката (МОН) обяви изненадващ нов тест за всички ученици в девети клас. Около 60 000 младежи в цяла България ще имат възможност да демонстрират своите знания и умения в областта на природните науки чрез електронно изпитване, което ще се проведе на 14 и 15 октомври, информира bTV.

Тестът ще се фокусира върху ключови теми, свързани с международното изследване PISA 2025, включително "Зелена енергия", "Парников ефект", "Озонова дупка" и "Рециклиране". Това предизвика смесени реакции сред учителската общност и учениците.

Зорница Ангелова, заместник-директор на 22 средно училище "Георги С. Раковски", изрази загриженост относно готовността на учениците за теста: "Подготовката на учениците не е достатъчна за успешното полагане. Те в 8-и клас не са изучавали тези предмети". Тя добави: "Ако не е съобразено с учебните планове на съответните специалности, резултатите няма да бъдат еднакви, а изкривени".

Друг потенциален проблем, който беше повдигнат, е наличието на достатъчно електронни устройства за провеждане на теста. Ангелова сподели: "30 устройства, които отговарят на изискванията, и 165 ученици. Не знам какво ще правим, нямаме необходимата инструкция как да постъпим".

В отговор на тези притеснения, от МОН заявиха: "През последните години чрез различни програми и инструменти са предоставяни средства и технически устройства за обезпечаване на образователния процес. В тази връзка няма причина изследването по природни науки в 9 клас да бъде възпрепятствано поради липса електронни устройства или интернет".

За да се справят с логистичните предизвикателства, тестът ще се проведе в рамките на два дни. Седмица преди официалното начало, системите ще бъдат отворени за учениците, за да могат те да се запознаят с функциите им и да разгледат примерни задачи.

От министерството също така уточниха, че резултатите от теста могат да бъдат използвани като текуща оценка от входно ниво. Това предложение цели да интегрира новия тест в съществуващата система за оценяване.

Оценителите и квесторите, които ще бъдат ангажирани по време на изследването, ще получат специални инструкции за провеждането му, за да се гарантира гладкото протичане на процеса.

Този нов тест представлява интересна стъпка към модернизиране на образователната система и подготовката на учениците за международни оценявания. Въпреки това, той повдига важни въпроси относно готовността на училищата и учениците за такъв тип изпитвания, както и за съответствието между учебния материал и тестовото съдържание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари