Рекорден брой ученици се включиха в дигиталното тестване по природни науки

0
Деветокласници решаваха задачи по биология, физика и химия
Деветокласници решаваха задачи по биология, физика и химия Снимка: МОН

Деветокласници решаваха задачи по биология, физика и химия

Министерството на образованието и науката (МОН) успешно проведе допълнителното онлайн изследване по природни науки за учениците от девети клас. Приблизително 2700 ученици се включиха в днешната сесия, като използваха електронни устройства за решаването на теста. С това общият брой на участниците достигна 47 500 души, което го превръща в най-мащабното онлайн тестово изследване, провеждано досега в България.

Подобрена организация след техническите проблеми

След затрудненията от 15 октомври 2024 година, ведомството предприе редица мерки за оптимизиране на процеса. Началният час на изпита бе определен за 12:00 часа, съобразявайки се с двусменния режим на обучение в училищата. Учениците имаха възможност да избират между две онлайн платформи за решаване на теста, като влизането в системите се осъществяваше чрез акаунти за Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование (НЕИСПУО).

Структура и оценяване на изпита

Тестът е разделен на три основни части:

  • Биология и здравно образование
  • Физика и астрономия
  • Химия и опазване на околната среда

За всяка част са предвидени 30 минути работно време, като задачите включват въпроси с избираем отговор и такива с кратък свободен отговор. Важно е да се отбележи, че резултатите от теста имат информативен характер и отразяват нивото на придобитите умения на учениците. По преценка на преподавателя и при желание от страна на ученика, резултатите могат да бъдат вписани като текуща оценка.

Подготовка за PISA 2025

Настоящото изследване е насочено към теми, които ще бъдат засегнати в международното проучване PISA 2025. Форматът на задачите и средата на провеждане са максимално доближени до тези в международното оценяване, като същевременно подпомагат учителите в разработването и оценяването на подобен тип задачи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари