Фалстарт на електронния изпит на хиляди деветокласници

0
Онлайн платформа се оказа неподготвена за национално тестване на ученици
Онлайн платформа се оказа неподготвена за национално тестване на ученици

Когато се правят експерименти те не трябва да бъдат с живи същества, особено с деца, коментира училищен доректор

Технически проблеми нарушиха провеждането на електронния изпит за 9. клас по природни науки.

Вторият ден от изпита за 9. клас по природни науки беше съпътстван от сериозни технически затруднения, които попречиха на голяма част от учениците да участват в тестването. Изпитът, който се провежда изцяло в електронен формат, не успя да стартира успешно в много училища поради проблеми с достъпа до онлайн платформата, информира bTV.

Масови затруднения при влизане в системата

В 125. Средно училище „Боян Пенев" в столицата ситуацията беше особено критична. Почти всички деветокласници в училището се сблъскаха с бял екран при опит за влизане в платформата. Само трима ученици успяха да започнат теста, но и те не успяха да го завършат поради продължаващи грешки в системата.

Венелина Николова, директор на 125. СУ „Боян Пенев", изрази своето възмущение от ситуацията: „Когато се правят експерименти те не трябва да бъдат с живи същества, особено с деца. Някой трябва да понесе отговорност".

Първи ден на изпитването премина успешно

Контрастът с първия ден на изпитването е значителен. В понеделник над 28 000 деветокласници успешно решаваха онлайн тест по природни науки, който представляваше първата част от изследването на уменията на учениците в тази област.

Очаквания за втория ден

Вторият ден от тестването трябваше да включи останалата част от деветокласниците в цялата страна. Това е първият път, когато цял випуск се явява на изпит, провеждан изцяло на електронни устройства.

Структура на изпита

Тестът е разделен на три основни части:

  1. Биология и здравно образование
  2. Физика и астрономия
  3. Химия и опазване на околната среда

Реакция на Министерството на образованието

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че извършват анализ на всички постъпили сигнали за проблеми. Те посочиха, че промяната в начина на влизане в системата може да е причина за затрудненията. В първия ден учениците са влизали с QR код, докато във втория ден се е изисквало въвеждане на потребителско име и парола, което според ведомството е довело до проблеми в системата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари