Иво Инджов: Конфликтът в ДПС се задълбочава

0
Бъдещето на партията е неясно, според политолога
Бъдещето на партията е неясно, според политолога Снимка: БНР

Бъдещето на партията е неясно, според политолога

Политическата сцена в България е разтърсена от новината за открития конфликт между Ахмед Доган и Делян Пеевски, двама от най-влиятелните фигури в Движението за права и свободи (ДПС). Според политолога Иво Инджов, този конфликт може да доведе до сериозни промени в партията и дори до нейното разцепление.„Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера,“ коментира Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив. Според него, конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на седмицата.

Исторически контекст

Ахмед Доган, основателят на ДПС, е икона за обикновените членове на партията и държи повече от местните структури. От друга страна, Делян Пеевски контролира по-голяма част от парламентарната група и има значително влияние в съдебната система, службите и прокуратурата. Според Инджов, сблъсъкът между двамата е неизбежен, тъй като няма място и за двамата под слънцето.

Политически и икономически аспекти

„Ясно е, че Доган повече не може да работи с Пеевски, макар че възходът на Пеевски като де факто лидер на ДПС се дължи тъкмо на Доган,“ казва Инджов. Той добавя, че Пеевски има нужда да бъде начело на ДПС, за да участва в различни конфигурации за определяне на изпълнителната власт и да контролира голяма част от съдебната система и регулаторите.

Влияние върху държавното управление

Конфликтът в ДПС има сериозни последици не само за партията, но и за държавното управление. ДПС е втората политическа сила в България и при ниската избирателна активност на последните избори, тежестта на движението нарасна. Това означава, че процесите в тази партия се отразяват пряко върху държавното управление.

Бъдещи перспективи

Според Инджов, до сформиране на експертен или технически кабинет няма да се стигне, тъй като парламентът е в насипно състояние и е изключително много парцелиран между шестте партии, а освен това има доста независими депутати. „Съотношението на силите е такова, че не предполага съставяне на кабинет, който да получи трайна подкрепа заради непреодолимите различия между парламентарно представените партии,“ подчертава политологът.В заключение, конфликтът между Ахмед Доган и Делян Пеевски е сериозен и може да доведе до значителни промени в ДПС и българската политическа сцена като цяло. Въпросът кой от двата лагера ще надделее остава отворен, но стратегическото предимство изглежда е на страната на Доган.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари