Иван Илчев: Храм "Св. Александър Невски" да се прекръсти на "Св. Иван Рилски"

2
Мотивировката е абсолютно правилна - това е най-почитаният български светец
Мотивировката е абсолютно правилна - това е най-почитаният български светец Снимка: БГНЕС

Мотивировката е абсолютно правилна - това е най-почитаният български светец

Академик Иван Илчев подкрепя идеята за преименуване на площад и храм "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски".

Бившият ректор на Софийския университет, академик Иван Илчев, изрази подкрепа за предложението площадът и храм-паметникът "Свети Александър Невски" в София да бъдат преименувани на "Свети Иван Рилски". Това изявление идва след инициативата на общински съветници от "Синя София" за промяна на името на площада пред катедралата.

Академик Илчев аргументира позицията си в ефира на БНР, като подчертава значимостта на свети Иван Рилски за българската история и култура. "Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от 'Св. Александър Невски' на 'Св. Иван Рилски'", заяви той, допълвайки, че "мотивировката е абсолютно правилна - това е най-почитаният български светец".

Бившият ректор постави под въпрос уместността на сегашното наименование, изтъквайки съмнения относно светостта на Александър Невски. Той посочи, че в руските исторически среди се дискутират факти, поставящи под съмнение моралния облик на руския княз, включително обвинения за убийства в собственото му семейство и предположения за приемане на исляма.

"За нас той е случаен светец, той е светец-покровител на руския император Александър Втори", подчерта академик Илчев, добавяйки, че "Александър Невски в Русия става популярен след Октомврийската революция" главно заради пропагандната му роля в съветски филм от 1938 година.

Предложението за преименуване на площада беше внесено миналата седмица от общинските съветници Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков от "Синя София". Те аргументират идеята си с факта, че свети Иван Рилски е най-почитаният български светец и небесен покровител на България. Инициаторите подчертават, че тази година се навършват 555 години от пренасянето на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.

Общинските съветници изтъкват, че дейността на Александър Невски не е свързана с България и София, докато мощите на свети Иван Рилски са били съхранявани в столицата близо два века. Те уверяват, че промяната няма да създаде административни затруднения, тъй като на площада няма регистрирани адреси.

Академик Илчев заключи, че "традициите трябва да се пазят, докато имат някакво смислово значение", поставяйки под въпрос релевантността на Александър Невски за българския народ в съвременен контекст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Русенец
    Супер!
  • 1
    6
    история на храма
    Решението за „изграждане на паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените“ е взето през 1879 г. по време на Учредителното събрание в Търново (предложението прави Петко Каравелов. Дадени са няколко предложения за място на паметника и първоначално е избрано Търново, но след като за столица е избран гр. София, Първото обикновено народно събрание решава храмът да се построи в столицата. Княз Александър се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения. Събрани са доброволни вноски на обща сума 1 900 000 лв. Основният камък е положен с изключителна тържественост на 3 март (19 февруари стар стил) 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор. Строежът на храма започва през 1904 г. и е завършен през 1912 г., като цялостното изпълнение възлиза на обща стойност 5,5 милиона лева.
  • 2
    5
    Лойд Остин
    Не знам за Александър Невски,но като се изсера в устата на куросмук мартинчо и го правя Кенефски хо хо хо
  • 2
    4
    Ибан Илчев
    Всъщност единствено ДеБил-ПеПерасти и смрадливи бесарабски куросмуци като този с коментар 3 може да искат преименуване на БЪЛГАРСКИ храм,който нямаше да съществува ако не беше РУСИЯ! Но те затова са нагъзени продажници,прехранващи се с лайната на Лойд Остин
  • -1
    3
    Българин
    Само тероруZZшлямските боклуци могат да роптаят БЪЛГАРСКИ храм да не се назовава на рушлямския убиец на апостола ВАСИЛ ЛЕВСКИ, а на български светец! ФАКТ! Умрелници кумунярски, пак гласувайте за БКП-вгъZZраждани и онези новите идиоти дето с В започват!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари