"Синя София" поиска преименуване на площад "Свети Александър Невски"

2
Столични общински съветници искат площад "Свети Иван Рилски" в сърцето на София
Столични общински съветници искат площад "Свети Иван Рилски" в сърцето на София

Столични общински съветници искат площад "Свети Иван Рилски" в сърцето на София

Идеята за преименуване на площад "Свети Александър Невски" в София предизвика обществен дебат. Трима представители на групата "Синя София" в Столичния общински съвет внесоха доклад с предложение за промяна на името на един от най-известните площади в българската столица.

Общинските съветници Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков от "Синя София" предлагат площадът да носи името "Свети Иван Рилски". Според информация от пресцентъра на Столичния общински съвет, вносителите на доклада аргументират своето предложение с факта, че това е "най-представителното публично пространство на София".

В доклада се посочва, че площадът обединява емблематични православни храмове, държавни и културни институции, както и мемориали. Общинските съветници изтъкват, че Свети Иван Рилски е най-почитаният светец на българската земя и небесен покровител на българския народ.

Един от аргументите за предложената промяна е свързан с историческата годишнина - през 2024 година се навършват 555 години от пренасянето на мощите на Рилския светец от Търново в Рилския манастир. Интересен факт е, че близо два века след успението на Свети Иван Рилски, мощите му са съхранявани в София, а шествията за поклонение пред тях са тръгвали именно от този площад.

Вносителите на доклада обръщат внимание и на факта, че към момента името на Свети Иван Рилски носи само една улица в София. В същото време те подчертават, че дейността на Александър Невски не е свързана по никакъв начин с България или София.

Предложението за преименуване идва с уточнението, че на площада няма регистрирани адреси, което означава, че евентуалната промяна няма да наложи промени в адресните регистрации на граждани или институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -8
    1
    Русчуклия
    ПРЕИМЕНУВАНЕ - ДА!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари