Иван Белчев: Актуализирайте данните за риска при пътуване в чужбина

2
Депутатът от Русе внесе въпроси към МВнР за актуалността на данните за риск при пътуване
Депутатът от Русе внесе въпроси към МВнР за актуалността на данните за риск при пътуване Снимка: Facebook / Иван Белчев

Депутатът от Русе внесе въпроси към МВнР за актуалността на данните за риск при пътуване

Депутатът Иван Белчев, представител на ПП-ДБ и заместник-председател на Комисията по туризъм в Народното събрание, отправи четири парламентарни въпроса към Министерството на външните работи (МВнР), с които настоява за актуализация и пояснения относно нивата на риск при пътуване в чужбина. Тези въпроси целят подобряване на информираността и безопасността на българските граждани, които пътуват извън страната.

Актуализация на информацията за нивата на риск

Иван Белчев повдигна въпрос относно актуалността на информацията за нивата на риск, публикувана на сайта на Министерството на външните работи. Той изрази загриженост, че остаряла или неточна информация може да доведе до откази от пътувания и финансови загуби за туристическите агенции. Според Белчев е важно да се уточни как точно се определя нивото на риска за дадена държава и колко често се актуализират данните.

Различна степен на риск при близкостоящи държави

Вторият въпрос, който Белчев зададе, се отнася до причините, поради които близкостоящи и с подобна обстановка държави имат различни оценки за нивото на риска. Той посочи примери като Русия и Украйна, Сърбия и Косово, Испания и Португалия, Молдова и Румъния и поиска разяснение за тези разлики.

Съдебни искове, свързани с информацията за нивото на риск

Третият въпрос на Белчев е свързан с потенциални съдебни искове от туристи, които са пострадали поради неточна информация на сайта на МВнР. Той поиска информация дали е имало подобни случаи и какви са били последствията както за туристите, така и за туристическите агенции.

Степента на нивото на риска за България в чужбина

Последният въпрос на Иван Белчев се фокусира върху позицията на България като степен на риск в различните държави и факторите, които определят тази оценка. Белчев настоява за информация кога и поради какви причини България е била в различни нива на риск от 1 до 5.

Препоръки за редовна актуализация

Освен зададените въпроси, Иван Белчев препоръчва на МВнР да извършва редовна актуализация на информацията за нивата на риск, като се вземат предвид последните данни. Това би помогнало за по-точно информиране на гражданите и предотвратяване на ненужни откази от пътувания и финансови загуби за гражданите и туристическите агенции. Белчев подчертава, че е важно да се посочва точната причина за текущото ниво на риск, както и конкретните райони, за които се отнася този риск. Пример за такава актуална информация е изригването на вулкана Етна в Сицилия.

Примери за нива на риск

  • Ниво на риска 1: Без особени препоръки (Република Корея, Япония, Албания, Естония, Люксембург, Малта, Монако, Португалия, Сан Марино, Сърбия, Унгария, САЩ, Бразилия)
  • Ниво на риска 2: Повишено внимание (Виетнам, ОАЕ, Сингапур, Мавриций, ЮАР, Австрия, Ватикан, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Румъния, Франция, Черна гора, Канада, Аржентина)
  • Ниво на риска 3: Повишено ниво на риск (Австралия, Нова Зеландия, Индия, Йордания, Малдиви, Тайланд, Турция, Мароко, Сейшелските острови, Кипър, Косово, Мексико, Куба, Перу)
  • Ниво на риска 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (Израел, Палестина, Египет, Беларус, Молдова, Русия)
  • Ниво на риска 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната (Афганистан, Йемен, Нигер, Судан, Украйна)

С тези въпроси и препоръки, Иван Белчев цели да подобри информираността и безопасността на българските граждани, пътуващи в чужбина, и да подкрепи туристическия сектор в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    13
    Офффф
    Докога част от русенци ще изпращат в Народното събрание самозванци и празнодумци, специалисти по всичко и по нищо? Докога, стига вече с медийния тормоз на един вече безинтересен индивид!
  • 4
    12
    Стига вече
    Вместо да се опитваш да теоретизираш по въпроси, по които нямаш никаква компетентност и да манипулираш хората колко си бил активен, едва ли вече някой ти вярва, вземи та иди в районите с пожари и се включи като доброволец, направи дарение от "мизерната"си заплата на народен представител на пострадалите от пожарите хора и не се хвали непрекъснато по медиите, хората ще те оценяват не по празните приказки, а по свършената работа. Вече дотягаш и опротивяваш на хората с тези писания. А нещо за туристите и ремонтите на Дунав мост няма ли да питаш, че още да "изпъкнеш", смешник.
  • 3
    11
    русенец
    Аман, бе! Аман от въпроси, инициативи и прочие дейности! Захвани се за едно, но го довърши до край! Стига си се захващал с всичко! Теб да не те е правил Пенчо Милков?!
  • 2
    10
    Аха
    И в скоро време ще бъде председател на комисията по онанизъм в НС, натам вървят нещата. Ех, колко е "велик" и "недостижим" този "неземен капацитет"!
  • 0
    9
    Учуден
    До 7 Не май за Куролапа Зеленски говори или за един смрадлив третополов бесарабски травестит,който заработва в този сайт за операция за смяна на пола!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари