Брегът на Дунав край Мартен ще бъде укрепен с 600 000 лева

6
Ерозията на бреговата ивица ще бъде спряна с нови мерки
Ерозията на бреговата ивица ще бъде спряна с нови мерки Снимка: Иван Белчев

Ерозията на бреговата ивица ще бъде спряна с нови мерки

Ерозията на бреговата ивица на река Дунав край град Мартен е сериозен проблем, който застрашава както обществената, така и частната собственост. През последната година, въпросът за ерозията и разрушаването на бреговата ивица в участъка пред град Мартен от км 481.8 до км 484 беше поставен на дневен ред в Народното събрание от Иван Белчев - народен представител от „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Слабата геоложка структура на почвата в близост до реката, в съчетание със силни североизточни ветрове и интензивно корабоплаване, предизвиква сериозни разрушения на бреговете.

Предложения за решение

За да се предотвратят допълнителни щети, бяха предложени два основни метода за укрепване на брега:

  1. Изграждане на буни от едър ломен камък: Този метод включва насипване на камък или изработване на тетраподи с тегло до 500 кг и разполагането им по брега. Този подход е успешно приложен при Стълпище и може да бъде ефективен и тук.
  2. Проектиране и изграждане на кейова бетонна стена: Това решение е по-предпочитано, тъй като предлага трайно решение и позволява разполагането на стената по-близо до реката. Между стената и сегашния бряг може да се насипе материал, което ще увеличи общинската територия.

Финансиране и реализация

В резултат на тези предложения и усилията на Областна администрация Русе, в Бюджет 2024 са предвидени 600 000 лева за укрепване на брега на река Дунав край град Мартен. Тази сума ще бъде използвана за финансиране на геозащитни мерки и дейности, насочени към предотвратяване на ерозионните процеси в засегнатия участък. Проектът е част от инвестиционната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и е включен в рамките на бюджетната прогноза за периода 2024-2026 г.

Очаквани действия

Следващата седмица се очаква отговор от парламентарната трибуна от министър Виолета Коритарова-Касабова на следните въпроси:

  • Какъв е настоящият етап на реализация на проекта за укрепване на бреговата ивица край град Мартен?
  • Какви конкретни действия са предприети до момента, включително извършени проучвания и подготвени проекти?
  • Какви са предстоящите стъпки и срокове за завършване на проекта?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Я.В.
    Това е голям майтап. С 600 000 лв само транспорта на камионите не могат да платят, да не говорим за проектиране и материали. За този проект ще са нужни милиони . И както всички знаем половината ще бъдат откраднати.
  • 2
    4
    С. к.
    А понеже са обект на риболов и отделно на незаконни мрежари, как ще се предотврати засягането на популацията на риби и раци и дано не измислите да правите същата стена като в русе, поне да е отвесна ако ще бъде а не едно Ако като в русе уж за яхти а те никъде не могат освен на яхтклуба да пристанат... Оня с моловете изграби парите и си накупи бетли джип и тем подобни Д. фамилията....
  • 9
    3
    dgd
    "Брегът на Дунав край Мартен ще бъде укрепен с 600 000 лева". Не е добра идея - хартията ще се разкашка и ще омекне.
  • 7
    2
    Възмутен
    "БрЕгът на Дунав", а не "Брягът на Дунав" Някой русЯнец е писал "новината"
  • 5
    1
    Николай
    Ко каза ко?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари