Иван Белчев критикува законопроект на ДПС и ГЕРБ

3
Русенският депутат твърди, че се ограничават правата на гражданите за обжалване на важни проекти на една инстанция
Русенският депутат твърди, че се ограничават правата на гражданите за обжалване на важни проекти на една инстанция Снимка: Личен архив / Иван Белчев

Русенският депутат твърди, че се ограничават правата на гражданите за обжалване на важни проекти на една инстанция

В Народното събрание избухна нов спор около предложените изменения в Закона за опазване на околната среда, които предизвикаха остра критика от страна на русенския депутат Иван Белчев. В дебата по време на пленарното заседание той изрази своето категорично несъгласие с предложението, внесено от парламентарните групи на Движението за права и свободи и Гражданите за европейско развитие на България. Предложението предвижда жалбите срещу инвестиционни проекти с национално значение да бъдат разглеждани само на една инстанция, вместо на две, както е обичайно за всички други подобни случаи.

Белчев предупреди, че подобни промени представляват сериозна заплаха за правата на гражданите и принципите на правовата държава. Според него, е недопустимо да се ограничава възможността на гражданите и техните организации да оспорват решения, които засягат здравето им, околната среда и качеството на живот.

„Гражданите и техните организации трябва да имат възможност да участват пълноценно в процеса на вземане на решения, които засягат тяхното здраве, околната среда и качеството им на живот. Вместо да ограничаваме правата им, ние трябва да ги разширим“, заяви Иван Белчев от парламентарната трибуна.

Предложението беше внесено в Народното събрание на 8 август и беше разгледано в съответната парламентарна комисия само няколко часа по-късно. Според Иван Белчев, това не само че ограничава правата на гражданите, но и пренебрегва принципите на демократичния процес, като не дава достатъчно време за обществено обсъждане и експертни мнения.

Русенският депутат също така изтъкна, че решенията на Министерския съвет за определяне на дадени проекти като обекти с национално значение не могат да заменят необходимото гражданско участие във всички следващи етапи на одобрение и реализация на тези проекти. Според него, ако даден проект е толкова важен, че да бъде обявен за национален приоритет, това само подчертава нуждата от засилено участие на гражданите и допълнителен контрол от страна на съдебните инстанции.

Белчев завърши своето изказване с призив към своите колеги депутати да се въздържат от прибързано приемане на предложението и да дадат възможност за по-задълбочено обществено обсъждане на този въпрос. Той подчерта, че законодателните промени трябва да се правят с оглед на дългосрочния обществен интерес, а не да се обслужват краткосрочни политически и икономически цели.

От своя страна, представителите на Движението за права и свободи и Гражданите за европейско развитие на България изразиха своето недоволство от настоящото положение, като посочиха, че еко организациите и хората зад тях често използват дадените им права, за да блокират важни за държавата проекти. Те смятат, че предложените промени ще позволят по-бързо и ефективно изпълнение на инвестиционните намерения, които са от стратегическо значение за България.

Дебатите по предложението временно бяха прекратени, като се очаква те да бъдат възобновени в някой от следващите пленарни дни. ДПС и ГЕРБ продължават да настояват за приемането на промените, което може да доведе до нови сблъсъци в парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    Кънчо Пънчев
    Абе така наречените еколози въобще не са коректни, само гледат някоя пара да отмъкнат, а ние чакаме хубави пътища с десетки години! И а нещо сбъркано тука!
  • 5
    9
    Русенец
    Мухльо!
  • 2
    8
    Това са
    Предизборни манипулации на симуланта с патент за пълнене на кесийки с въздух. Държавата ни е на това положение именно заради такива случайници, попаднали в политиката и в Народното събрание заради лични амбиции и интереси и болно Его.
  • 7
    7
    Време е
    Никога повече такива симулиращи активност и боледуващи от нарцисизъм индивиди в Народното събрание!
  • 6
    6
    любопитен
    До кога някакви измислени рекетьори ще съсипват всякакви проекти. Утре тези зелени рекетьори ще почнат да обжалват проекта за магистралата Русе - Търново. Кой знае какви уникални буболечки ще се открият там. Има ли нещо по-важно от живота на хората. Така, че Белчев да се пръждосва
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...