Кабинетът „Главчев 2” положи клетва пред Народното събрание

1
Кабинетът „Главчев 2” положи клетва пред Народното събрание

Димитър Главчев се завръща начело на държавата с ключови промени в няколко министерства

На извънредно заседание на Народното събрание новият кабинет „Главчев 2” официално положи клетва. Тази стъпка последва след подписването на указа от президента Румен Радев за назначаването на новата служебна власт. Начело на правителството застава отново Димитър Главчев, който вече е познат на обществеността от предишния си мандат.

Промени в ключови министерства

Най-значителните промени в новия кабинет се забелязват в Министерството на вътрешните работи и в два други важни ресора. В МВР новият министър ще бъде Атанас Илков, който досега заемаше поста шеф на Националната полиция. Той заменя Калин Стоянов, който се оттегля от поста.

Рокади има и в Министерството на транспорта, където досегашният министър Георги Гвоздейков ще бъде заменен от Красимира Стоянова. Същевременно, в Министерството на външните работи дипломатът Иван Кондов ще поеме ръководството на българската дипломация, като замени предишния министър.

Основни приоритети на новото правителство

Основната задача пред служебния кабинет „Главчев 2” е организирането и провеждането на предсрочните парламентарни избори. Очаква се изборите да се състоят след два месеца, а до тогава правителството трябва да подготви цялата необходима организация и логистика.

Сред другите неотложни задачи на правителството е подготовката на проектобюджет за следващата 2025 година. За тази цел вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще ръководи финансовата политика и ще работи по проектите за новия бюджет.

Спешни действия по европейски въпроси

Една от най-спешните задачи, които стоят пред новото правителство, е избирането на нов европейски комисар от България. Страната има срок до петък да предложи номинациите си пред Брюксел, което налага бързи и координирани действия от страна на новата власт. В тази връзка министър-председателят Димитър Главчев обяви, че ще започне консултации с парламентарните формации по този въпрос.

Правителството „Главчев 2” ще има тежката отговорност да подготви страната за изборите, да внесе бюджет за 2025 година и да координира важните решения, свързани с участието на България в европейските институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари