Иван Кондов поема ръководството на МВнР

0
Да, получил съм покана и съм я приел
Да, получил съм покана и съм я приел Снимка: БТА

Да, получил съм покана и съм я приел

Иван Кондов ще поеме поста на външен министър в новото служебно правителство. В телефонен разговор с екипа на bTV, той потвърди, че е приел поканата за участие в кабинета на Димитър Главчев, след като досега заемаше позицията на заместник-министър на външните работи. Главчев, който изпълняваше ролята на министър в предишния кабинет, няма да запази поста си.

Кондов вече е бил служебен министър във второто правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев, макар и за кратко. Сега предстои той да се завърне начело на Министерството на външните работи.

Кой е Иван Кондов?

Иван Кондов е роден на 10 август 1968 година и е завършил специалност „Международни отношения“ в Университета за национално и световно стопанство в София през 1994 година. Той притежава сериозен международен опит, включително курс по въпросите на международната сигурност от Центъра за изследвания на политиката за сигурност в Женева през 2003 година, както и курс по международни отношения в дипломатическата школа в Мадрид през 1996 година.

Кондов започва кариерата си в Министерството на външните работи през 1995 година като експерт в дирекция „Европейски страни“. Впоследствие заема различни позиции, включително аташе по политическите въпроси и пресата в посолството на България в Лондон, както и главен експерт в дирекция „НАТО“. Той също така е бил първи секретар в Постоянната делегация на България към НАТО в Брюксел.

Неговата кариера го отвежда и до поста на директор на дирекция „Държавен протокол“ в МВнР, както и до длъжността постоянен представител на България в Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) в Рим. Между 2012 и 2016 година Кондов е директор на дирекция „Протокол“ в Администрацията на президента на България, а от 2017 до 2021 година той изпълнява длъжността извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания.

Владеещ испански, английски, френски и италиански езици, Кондов има и познания по руски и португалски. Той се завръща като постоянен секретар на Министерството на външните работи през 2023 година, след кратко изпълнение на длъжността служебен министър на външните работи през май и юни същата година.

Все още не е ясно какъв ще бъде съставът на новия кабинет на Димитър Главчев, но по предварителни данни голяма част от министрите ще запазят позициите си, докато в сектор „Транспорт“ нещата остават несигурни, споделят източници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари