Президентството: Спекулация е, че държавният глава е причината да нямаме посланик в Украйна

0
Президентът и правителството в напрежение заради назначенията в дипломатическата служба
Президентът и правителството в напрежение заради назначенията в дипломатическата служба Снимка: БГНЕС

Президентът и правителството в напрежение заради назначенията в дипломатическата служба

Напрежение между "Дондуков" 2 и Министерския съвет се породило по повод на кандидатурата на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на България в Киев. Президентът Румен Радев отхвърли предложението за назначаването на Ненчев за посланик, като посочи липсата на необходимите професионални качества и подготовка за този пост. Това стана ясно от позицията, изпратена от прессекретариата на президента.

Спекулации, че именно държавният глава е причината за липсата на български посланик в Украйна, предизвикаха остра реакция от страна на президентската институция. В позицията се уточнява, че през октомври 2023 г. е имало съгласувателна процедура за назначаването на нови български посланици, в която е предложен и друг кандидат за поста в Украйна. Държавният глава е уважил мотивите на министъра на външните работи и очаква съответния указ за назначаването на извънреден и пълномощен посланик в Украйна.

Въпреки това, до този момент Министерският съвет не е внесъл предложение за издаването на такъв указ. В позицията на президентството се подчертава, че отговорът на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаване на нов посланик трябва да се търси в Министерството на външните работи.

Тази ситуация доведе до напрежение между президентството и правителството, особено след като председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси обяви, че Николай Ненчев ще бъде назначен за посланик в Украйна. Президентът Радев напомни, че по Конституция посланиците се назначават с указ на президента по предложение на правителството и след съгласуване.

Служебният премиер и външен министър Димитър Главчев защити решението си, заявявайки, че то е напълно в съответствие с правилата и е избрал тази позиция, защото тя не изисква съгласуване с президента.

От началото на 2022 г. България няма дипломатически представител в Украйна, след като последният ни посланик Костадин Коджабашев беше изтеглен след началото на войната. Николай Ненчев, бивш министър на отбраната в периода 2014-2017 г., се оказа централна фигура в този дипломатически спор.

Цялата позиция на президентската институция:

В отговор на изпратените въпроси и на спекулациите, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, поради отказа на президента да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г., ви информираме, че:

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър.

Установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме Решение на Министерския съвет /РМС/. Тези РМС се изпращат до Администрацията на Президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава. До днес РМС за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция.

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари