Кои са възможните кандидати за вътрешен министър?

0
Обратното броене за кабинета „Главчев 2” започна
Обратното броене за кабинета „Главчев 2” започна Видео: NOVA

Обратното броене за кабинета „Главчев 2” започна

Задачата, поставена пред служебния премиер Димитър Главчев, е не само да сформира правителство, но и да предложи такова, което да гарантира честни избори и да бъде извън всякакви съмнения за политическо влияние. Това изискване на президента Румен Радев поставя Главчев пред сериозно предизвикателство, особено след изказванията на вицепрезидента Илияна Йотова, че президентът няма да приеме правителство с участието на сегашния вътрешен министър Калин Стоянов.

Промени на хоризонта

Спекулациите за възможни рокади в кабинета започват да се засилват, след като неофициални източници твърдят, че освен вероятната смяна на министъра на вътрешните работи, се обмислят и други промени в настоящото служебно правителство. Разговорите за тези потенциални рокади вече текат, а очакванията са, че в понеделник ще има по-ясна картина за новите предложения.

Сред имената, които се обсъждат за поста на вътрешен министър, са двама от заместниците на Калин Стоянов - Тони Тодоров и Стоян Темелакиев, както и директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Атанас Илков. Все още няма официално потвърждение, че тези имена наистина се разглеждат като алтернативи, но е ясно, че ако Калин Стоянов бъде предложен отново, указ за назначаването му няма да бъде подписан от президента, според вицепрезидента Йотова.

Калин Стоянов - фигура на политическо напрежение

Калин Стоянов се оказва ключов фактор в политическото напрежение около формирането на новия кабинет. Според Илияна Йотова той не може да бъде гарант за честни избори, тъй като липсва доверие към него от страна на политическите партии. Това напрежение допълнително се подсилва от подозренията, че Стоянов може би се стреми към политическа кариера, което противоречи на изискванията за обективност и неутралност на служебното правителство.

Въпреки това, Калин Стоянов намери подкрепа от страна на ДПС, които се противопоставиха на идеята за неговото отстраняване. Лидерът на партията Делян Пеевски дори заяви, че ако Стоянов бъде освободен от длъжността, той ще му предложи политически пост.

Още промени в кабинета?

Друг ключов министър, който също е под въпрос, е военният министър Атанас Запрянов. Той все още не е сигурен за съдбата си в новото правителство, но изрази благодарност за възможността да бъде част от първия кабинет на Главчев и потвърди, че ако му бъде предложено да остане, ще приеме.

„Главчев познава много добре както всеки министър, така и секторните политики, ще подбере правилните хора. Имам пълно доверие в премиера и ще приема, ако ми предложи да остана на поста”, коментира Запрянов.

Външни работи: Нова рокада?

Вероятно предстои още една интересна рокада в правителството, свързана с Министерството на външните работи. Според неофициална информация, Димитър Главчев може да смени себе си с досегашния заместник-министър Иван Кондов. Макар че тази информация не е потвърдена официално, тя подхранва очакванията за мащабни промени в състава на кабинета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари