Росен Йорданов: Угоди се на част от партиите да бъде сменен Калин Стоянов

0
Държавният глава назначи служебно правителство, насрочени са предсрочни избори
Държавният глава назначи служебно правителство, насрочени са предсрочни избори Снимка: bTV

Държавният глава назначи служебно правителство, насрочени са предсрочни избори

Президентът на Република България Румен Радев подписа указ за назначаването на служебно правителство, предложено от новоназначения министър-председател Димитър Главчев. Със същия указ държавният глава насрочи и предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това развитие идва след като политическите сили не успяха да сформират стабилно мнозинство в Народното събрание, което наложи отново свикването на служебен кабинет.

Политическа нестабилност и коментари на експерти

Назначаването на новото служебно правителство провокира множество реакции сред политическите анализатори и експертите. Психологът Росен Йорданов изрази своето недоволство от процеса по сформиране на кабинета. В предаването „Тази сутрин“ той заяви, че „сглобяването на това правителство беше една тъжна и нарцистична манифестация“. Според Йорданов, смяната на вътрешния министър Калин Стоянов е резултат на натиск от страна на определени политически сили, които търсят начини да удовлетворят своите електорални интереси. „Угоди се на част от партиите да бъде сменен Калин Стоянов. Успяхме да съхраним самочувствието на държавните мъже. Радостното е, че постигнахме огромен успех, че има служебно правителство. Това е тъжна констатация, допълни той.

От друга страна, социалният антрополог Харалан Александров коментира, че назначаването на „човек от системата“ за вътрешен министър не е прецедент в българската политика. Той отбеляза, че „България държи да издига в ключови лидерски роли хора от силови ведомства“. Според Александров, това е културна традиция в страната, където военни и полицаи често заемат високи държавни постове. Той посочи, че политическата сцена у нас е доминирана от мощни фигури като Бойко Борисов и Румен Радев, като съществува и потенциал за трета влиятелна личност.

Пропуснатите възможности в международния контекст

Журналистът Асен Генов изрази своята тревога за политическата ситуация в страната, като отбеляза, че България изостава в глобалния контекст. Според него, фокусът върху вътрешните политически борби и процеси пречи на страната да участва пълноценно в ключови международни инициативи. „Наши партньори в Европейския съюз вече направиха заявки за водещи ресори в Европейската комисия, докато у нас служебният премиер ще разговаря с партиите, които са в отпуск“, коментира Генов. Според него, България се движи със забавени темпове спрямо своите европейски партньори, като липсата на дългосрочна политическа стабилност се отразява негативно на международното ѝ позициониране.

Очаквания и предизвикателства

Предстоящите предсрочни избори на 27 октомври ще бъдат поредното изпитание за политическата стабилност в страната. Служебният кабинет ще има ограничено време да се справи с текущите предизвикателства и да подготви страната за изборния процес. Въпреки критиките, които съпътстват съставянето на новото правителство, очакванията са, че то ще успее да осигури необходимата стабилност до формирането на ново редовно правителство след изборите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари