Ивайло Копрев: Дефектна заря може да е причина за взривовете в Елин Пелин

0
Ивайло Копрев: Дефектна заря може да е причина за взривовете в Елин Пелин
Ивайло Копрев: Дефектна заря може да е причина за взривовете в Елин Пелин Видео: NOVA

Ректорът на МГУ посочи, че загиналият преподавател поставял безопасността на първо място

Доц. Петър Шишков, една от водещите фигури в областта на пиротехниката и взривните работи, бе високо оценен не само в България, но и по целия свят. Той бе известен с изключителната си отдаденост на студентите и промоцията на българската наука и знание на международната сцена. Ректорът на Минно-геоложкия университет, проф. Ивайло Копрев, коментира в предаването „Събуди се”, че доц. Шишков олицетворява всичко, което университетът представлява.

Проф. Копрев отбеляза, че доц. Шишков е бил изключително внимателен към безопасността и никога не би си позволил да пренебрегне правилата и регулациите. В последните три Световни взривни конгреса той и неговите студенти бяха сред основните лектори, което е доказателство за високата им експертиза и признание на международно ниво.

„Силно се надявам хората, които правят експертизата, да намерят отговор на въпроса какво се е случило, за да се случат тези взривове. За Петър безопасността беше на първо място, не би си позволил и на милиметър да е извън правилата и регулацията,” сподели проф. Копрев. Той подчерта, че човешката грешка като причина за инцидента е малко вероятна, но не изключи възможността дефектна заря да е предизвикала възпламеняване.

„Грешките ще ги разберем, когато излезе експертизата и се анализират всички действия и бездействия, които са се случили в тази злощастна нощ. Това ще помогне да подобрим процедурите, които се случват при влизане в складове за пиротехника,” добави още ректорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари