Пожарникари разказват за драматичните мигове в Елин Пелин

0
Пожарникари разказват за драматичните мигове в Елин Пелин
Пожарникари разказват за драматичните мигове в Елин Пелин Видео: NOVA

„Закарайте детето в „Пирогов” - това са единствените думи на доц. Шишков към огнеборците

В четвъртък, около 18:29 часа, в складова база за пиротехника край Елин Пелин избухна пожар, който постави в опасност множество човешки животи. Шестима пожарникари, които първи достигнаха мястото на инцидента, споделиха своите спомени за драматичните моменти по време на спасителната операция.

Георги Георгиев, дежурният на смяна, описва какво са заварили на мястото: „На място заварихме силно задимяване, с гърмежи вече. Не се виждаше складовата база от задимяване“. Огнеборците бяха насочени от охранителя към доц. Шишков и неговата дъщеря, които се намирали в близост до камион на входа на обекта. Въпреки силното задимяване и опасността от взривове, пожарникарите успяха да достигнат до тях.

Доц. Шишков беше в състояние да се движи, но дъщеря му беше по-сериозно пострадала и не можеше да ходи. Въпреки шока, в който се намирал, доц. Шишков успял да изрече само едно изречение: „Закарайте детето в „Пирогов”. Пожарникарите трябваше да убеждават доцента да тръгне с тях, защото в шока си той първоначално отказвал да се движи. Красимир Христов, един от огнеборците, споделя: „Казах му да се хване за носилката, да помага и да върви напред. Послуша ме и тръгнахме. Нищо не отговореше, беше в шок човекът“.

На помощ се притекли и други пожарникари от следващата смяна. Началникът на смяна в ПБЗН - Елин Пелин, Стоян Стоянов, разказва: „Когато влязохме с дихателни апарати, заварихме доцентът седнал до дъщеря си. Тя беше на носилка“. Стоянов потвърди, че на мястото е имало и цивилен човек, който помогнал да се качи доцентът в джип, за да го откарат до линейката.

Ситуацията била изключително опасна поради непрестанните взривове, които принудили пожарникарите да ограничат своите действия. Спасителната операция приключила без втори опит за влизане в огъня, тъй като рискът от нови взривове бил твърде висок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари