Интензивни валежи и гръмотевици идват точно преди първия учебен ден

1
Около 15 септември термометрите ще показват по-ниски стойности
Около 15 септември термометрите ще показват по-ниски стойности

Около 15 септември термометрите ще показват по-ниски стойности

Астрономическата есен през 2024 година ще настъпи на 22 септември, а дотогава времето ще напомня на късното лято, съобщи NOVA. С настъпването на средата на септември обаче ще се наблюдават все повече промени в атмосферните условия. Интензивното слънцегреене ще намалява, докато атмосферните смущения над страната ще зачестяват. Още след 15 септември се очаква температурите да спаднат, създавайки усещане за прохлада.

Началото на седмицата ще е предимно слънчево, като понеделник ще започне с ясно небе, особено в източната част на страната и по крайбрежието. В западните райони обаче следобед ще се появят облаци, а краткотрайни валежи може да се очакват в планините на Западна България. Температурите в топлите часове на деня ще се задържат в диапазона между 27 и 32 градуса.

Във вторник и сряда ще премине студен фронт, който ще донесе интензивни дъждове, гръмотевични бури и потенциал за градушки. Във вторник явленията ще засегнат предимно Западна и Централна България, докато в сряда ще обхванат централните и източните части на страната.

Четвъртък и петък ще бъдат по-спокойни с преобладаващо слънчево време и временни увеличения на облачността. Кратки валежи са възможни в Източна България в четвъртък. В събота, точно преди началото на учебната година (14-15 септември), ново атмосферно смущение ще доведе до локални интензивни валежи и гръмотевици, а по най-високите върхове на планините е възможно символично да падне първият сняг за сезона.

През тази седмица температурите ще бъдат нестабилни. В средата на периода ще се понижат осезаемо до стойности между 21 и 26 градуса, но след това ще се покачат отново до 29-34 градуса в четвъртък и петък. Около 15 септември, при старта на учебната година, термометрите ще показват по-ниски стойности, вариращи между 19 и 24 градуса в по-топлите часове.

До началото на есента ще има повишен риск от валежи на 18-19 септември и отново около 22 септември. Периодът ще остане прохладен, като дневните температури ще се колебаят между 22 и 27 градуса.

По Черноморието също се очаква променливо време, като валежи могат да се очакват в периодите 11-12, 14, 16 и 18-19 септември. До средата на месеца дневните температури по крайбрежието ще достигат 27-28 градуса, след което ще се понижат до 23-24 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари