Топлото време продължава до неделя

0
Събота ще е последният много топъл ден за септември
Събота ще е последният много топъл ден за септември

Събота ще е последният много топъл ден за септември

Тази събота ни очаква последния изключително топъл ден за този месец. Метеоролозите предупреждават за предстояща драстична промяна във времето, която ще настъпи още от неделя.

Съботният ден ще бъде белязан от ярко слънце и високи температури в цялата страна. Максималните стойности ще варират между 29 и 34 градуса по Целзий, като в столицата София се очаква живакът да достигне около 30 градуса.

В източните райони на страната ще се усеща умерен югоизточен вятър, докато в останалата част от България въздушните течения ще бъдат по-слаби.

Планинските курорти също ще се радват на слънчево време, с лек до умерен западно-югозападен вятър. На 1200 метра надморска височина температурите ще достигнат приблизително 26 градуса, а на 2000 метра - около 18 градуса.

По Черноморието времето ще бъде предимно слънчево, въпреки че в ранните сутрешни часове на места може да се образуват мъгли и ниска облачност. Очаква се умерен югоизточен вятър с максимални температури между 23 и 25 градуса. Температурата на морската вода ще бъде между 22 и 23 градуса, а вълнението на морето ще достигне 2-3 бала.

Рязката промяна във времето ще започне от неделя, 29 септември. В Западна и Северна България вятърът ще се преориентира от северозапад и ще се засили, носейки със себе си студен въздух. Облачността бързо ще се увеличава от запад на изток, придружена от краткотрайни валежи и гръмотевични бури на много места. Очакват се и локални значителни количества валежи.

Температурите в неделния ден ще претърпят значителен спад. Към 15:00 часа те ще варират в широк диапазон - от 16-18 градуса в западните райони до 28-30 градуса в Горнотракийската низина. Привечер валежите ще обхванат и източните райони на страната, където вятърът временно ще се ориентира от север-североизток.

През нощта срещу понеделник, 30 септември, интензивни валежи се очакват в Централна Северна и Североизточна България, но от запад постепенно ще започнат да отслабват и спират.

В понеделник източната половина на страната ще остане с облачно, ветровито и дъждовно време. В западната част валежите ще спрат, облачността ще започне да се разкъсва, а вятърът ще отслабне. Температурите ще бъдат значително по-ниски в сравнение с предходните дни, като максималните стойности се очаква да бъдат с 10-15 градуса по-ниски.

Метеоролозите съветват гражданите да се подготвят за рязката промяна във времето и да вземат необходимите предпазни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари