Храмът в Червена вода пази спомените на преселници от Балкана

1
Селото има дълбоки исторически корени, датиращи още от Римската империя
Селото има дълбоки исторически корени, датиращи още от Римската империя Снимка: БТА / Андрей Кючуков

Селото има дълбоки исторически корени, датиращи още от Римската империя

Храмът „Свети Архангел Михаил“ в русенското село Червена вода съхранява богатата история на преселници от Балкана и е свързан с подвига на революционната чета на Върбан Юрданов. Отец Илия, който служи в енорията от 2013 година, разказа пред БТА за важната роля на храма в местната история и духовност.

Исторически корени на Червена вода

Червена вода има дълбоки исторически корени, датиращи още от Римската империя, когато според археологически данни селището е съществувало около 50 г. пр.н.е. По време на Второто българско царство тук е имало значителен църковен център с цели седем църкви и епископска резиденция. Въпреки този разцвет, селото е претърпяло сериозни разрушения по време на руско-турските войни. През 1811 година, селото е било напълно опожарено, а църквите съборени.

Възстановяване на храма

След разрухата, селището не е било обитавано около шест години, докато преселници от Балкана не се заселват отново и започват възстановяването му. През 1860 година, след четиригодишен строеж, те издигат храма „Свети Архангел Михаил“, който и до днес пази следи от възрожденския дух и борбите за свобода. Надпис на входа на църквата свидетелства за годината на построяването й, а през 1896 г. местното население събира средства за изграждането на камбанарията, дело на майстор Цанко Иванов от Боженци.

Подвигът на четата на Върбан Юрданов

Храмът „Свети Архангел Михаил“ не е само религиозен символ, но и място с важно значение в националноосвободителната борба на България. През есента на 1875 година, в този храм се събира Червеноводската чета, начело с новия си войвода Върбан Юрданов, за да положат клетва за борба срещу османската власт. Въпреки ареста на създателя на местния революционен комитет Тома Кърджиев, четата се организира, но не среща подкрепа и Върбан Юрданов е предаден и убит от турските власти.

Знамето на Червеноводската чета, запазено през времето, става част от историята на българската революция, а според Захарий Стоянов пред него по-късно се заклеват и Христо Ботев и неговите четници на кораба „Радецки“.

Спомен за героите и призив към новите поколения

Митрополит Наум призова да не забравяме подвига на всички онези, които са се борили за свободата на България. „Нека не само в такива дни, но и по-често да си спомняме за всички онези, които са живели пред нас и са направили така, че да я има нашата свобода, нашето Съединение, нашата Независимост, работили са за нашето общо благо и за нашата скъпа родина България“, каза митрополитът по време на панихидата, отслужена в храма в чест на героите от Червеноводската чета.

Състоянието на храма днес

Отец Илия разказва, че въпреки намаляващия брой посетители, храмът „Свети Архангел Михаил“ остава отворен за вярващите всяка неделя и през седмицата. "Преди в Червена вода имаше много богат църковен живот и много добри свещеници. Сега, който има нужда, идва в храма, но не е същото, както беше тогава", споделя отецът. Въпреки това, църквата продължава да бъде духовно средище за малкото оставащи вярващи, които търсят спокойствие и връзка с вярата си.

Възрожденски дух и непреклонност

Храмът „Свети Архангел Михаил“ в село Червена вода остава символ на непреклонност и възрожденски дух. Съхранявайки паметта на местните жители и борците за свобода, той продължава да бъде място на духовност и историческо наследство, което приканва към почит към миналото и гордост от националната идентичност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари