Българското минало оживя на Комитския събор в Червена вода

1

Кулминацията на събора беше комитската клетва

Осмото издание на Комитския събор събра днес жители и гости в русенското село Червена вода, за да почетат паметта на Червеноводската чета от 1875 година. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Русе Драгомир Драганов и заместник-кметът на Русе Никола Лазаров, които поднесоха цветя пред паметника на войводата Тома Кърджиев.

Областният управител Драганов акцентира върху важността на съхраняването на традициите и тяхното предаване на младите поколения. „Тези традиции ни определят като народ и ни напомнят за героите, които са започнали борбата за свобода“, посочи той. Драганов изрази своето удовлетворение от факта, че събития като Комитския събор връщат хората към корените и подпомагат съхраняването на българската идентичност.

Заместник-кметът Лазаров също отбеляза значимостта на подобни събития за формирането на националното съзнание у младите хора. „Това събитие запалва искрата на родолюбието и ни обединява около нашите общи ценности“, каза Лазаров, благодарейки на всички участници за подкрепата им.

Организаторите на събора изразиха специална благодарност към кмета на Червена вода Валентин Димитров, подчертавайки неговата всеотдайност и грижа за развитието на селото. Кметът на Русе Пенчо Милков също получи благодарност за подкрепата към събитието. Бившият областен управител Галин Григоров сподели, че Комитският събор е единственото подобно събитие в региона и неговата реализация е резултат от усилията на много хора и институции. „Ние продължаваме да работим, за да отдадем почит на героите и да запазим традициите, защото народ, който не познава своето минало, няма бъдеще“, каза той.

Сред присъстващите беше и Искрен Веселинов, който подчерта значението на историческото наследство и призова всички да го предават на бъдещите поколения. Цветелин Радулов, председател на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“, заяви, че героите, загинали за свободата на България, никога няма да бъдат забравени. „Героите не умират, както и страната ни“, заяви той.

Съборът, чиято традиция започва през 2009 година като инициатива на местни патриотични организации, през 2017 година прераства в Комитски събор. Програмата тази година включваше музей на открито с исторически оръжия, стрелба с лък и въздушна пушка, възстановки и разнообразни забавления. Кулминацията на събора беше комитската клетва и спектакълът на прабългарската школа за оцеляване „Багатур“. Гостите имаха възможност да опитат и традиционния комитски боб, а знамената на Червеноводската и Ботевата чета бяха осветени по време на церемония в местната църква „Св. Архангел Михаил“.

Събитието бе организирано от Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“, Сдружение „България на регионите“, Народно читалище „Тома Кърджиев-1873“ с. Червена вода и Народно читалище „Гоце Делчев-2009“ гр. Русе, с подкрепата на Община Русе и кметството в Червена вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Ходжата
    Къде са Милков и Златомира ? Та те красят всяко едно мероприятие на Русе и околията. РИООоСВ и г-жа Панкова(Милкова), не нининтересува изобщо.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари