Володя Стоянов ще изнесе концерт на Комитския събор

1

Концертът на народния певец ще стартира в 18:30 часа

За осми път село Червена вода беше център на традиционния Комитски събор, който събра стотици родолюбци и почитатели на българската история и културни обичаи. Събитието се проведе на стадиона в селото и стартира в 10:00 часа с богата програма, която привлече вниманието на хора от различни краища на страната.

Началото на събора бе поставено с панихида в храма „Св. Архангел Михаил“, отслужена в памет на героите, дали живота си в борбите за национално освобождение. Свещеници от Русенската епархия отправиха молитви за здраве и просперитет на българския народ. След ритуала за освещаване на знамето на Червеноводската чета, присъстващите участваха в тържествено шествие до паметника на героите, където бяха положени венци и цветя в знак на почит.

Сред официалните гости на събора бяха заместник-кметът на Община Русе Никола Лазаров и областният управител Драгомир Драганов. Лазаров изрази благодарност към организаторите за тяхната отдаденост и подчерта значимостта на подобни събития за съхраняване на националното самосъзнание. „С всяко следващо издание Комитският събор ни пренася във времето и ни дава възможност да се докоснем до обичаите и традициите на нашите предци. Вярвам, че такива събития са ключови за възпитанието на младите хора в духа на патриотизма. Благодарен съм на организаторите, че ни обединяват около богатата ни история и общите ни ценности“, каза той.

Културната програма на събора включваше конкурс за любителски състави, дуети и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен български фолклор. В надпреварата се включиха над 40 състава от региона, като сред участниците имаше и гости от съседна Румъния. Един от основните акценти на деня бе историческият спектакъл „Скрижалите на Тангра“, представен от Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“, чийто членове демонстрираха умения по бойни изкуства, конна езда и стрелба с двойнорефлексен лък.

През целия ден посетителите имаха възможност да разгледат възстановки на Възрожденско кафене, следосвобожденска питиепродавница и билкарница, както и открити музеи с експонати, свързани с българската история. Кулинарната част на събитието включваше демонстрации на традиционни национални ястия и войнишки храни, приготвени по автентични рецепти, предоставени от Министерството на отбраната. Сред най-посещаваните атракции бе откритият музей „Оръжието на българската свобода“, който показа над 150 оръжия и други експонати от различни епохи.

В изложбените павилиони гостите можеха да опитат разнообразни ястия от различни краища на България, а за любителите на историческите възстановки имаше специални площадки, на които се провеждаха демонстрации по стрелба с лък, въздушна пушка и пистолет. Допълнителна атракция за посетителите беше възможността да си направят ретро снимка в национална носия или военна униформа, запечатвайки спомена от събитието.

Вечерта кулминацията на събора ще бъде концерт на народния певец Володя Стоянов, който ще започне в 18:30 часа, а от 21:00 часа ще се състои хоротека с участието на танцови състави.

Организатори на събитието са Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“, Сдружение „България на регионите“, НЧ „Тома Кърджиев-1873“ – село Червена вода и НЧ „Гоце Делчев-2009“ – Русе, с подкрепата на Община Русе, Кметство Червена вода, НД „Традиция“ и Първа русенска чета „Ангел Кънчев“ от сдружение „Пазители на българщината“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари