Хиляди работни места остават незаети в страната

1
Големите градове изпитват най-сериозен недостиг на работна ръка
Големите градове изпитват най-сериозен недостиг на работна ръка

Големите градове изпитват най-сериозен недостиг на работна ръка

Бизнесът в България ще има нужда от над 260 000 служители през следващите 12 месеца, сочи проучване на Агенцията по заетостта. Най-търсените професии сред работническите кадри са строител, шивач и готвач, докато при специалистите с висше образование се търсят активно учители, медицински сестри и лекари.

Внос на работна ръка от чужбина

От началото на годината работодателите са внесли близо 30 000 служители от държави извън Европейския съюз поради недостига на местни кадри. В шивашкия сектор в Кюстендил ситуацията е особено показателна - във фирма с около 200 души персонал възнагражденията варират между 1000 и 1500 лева без удръжки, но свободните позиции остават незаети.

Маргарита Симеонова, управител на шивашката фирма, споделя: "Условията, които предлагаме, са перфектни. Да, наистина, хората имам чувството напоследък, че всичко им е трудно и ние ги разбираме, но ние имаме определени количества, които трябва да изпълним, за да получим определени заплати."

Бюрократични предизвикателства при наемане на чуждестранни работници

Фирмата е започнала процедура за наемане на работници от Бангладеш, но процесът е продължителен. "Хората, които трябваше да дойдат, бяха около 15 човека. За момента имаме само 5 и чакаме оформянето на документите, за да дойдат още трима. За да дойдат тези хора тук, на нас сигурно ни трябваха 2 години", обяснява Симеонова.

Образование и пазар на труда

В столичната Професионална гимназия по текстилни и кожени изделия около 300 младежи се обучават за модни дизайнери и моделиер-технолози, но никой не проявява интерес към професията шивач. Валентина Димитрова, директор на гимназията, отбелязва: "Тази професия - шивачеството е трудоемка и е ниско заплатена и не е толкова престижна за съвременните ученици."

Регионални диспропорции

В столицата София, Варна и Пловдив търсенето на работна ръка значително надвишава броя на регистрираните безработни. Габриела Горанова, заместник-директор на Агенцията по заетостта, коментира: "Има струпване на работодатели, които търсят много персонал в големите градове. В някои ситуации наистина имаме разминаване между изискванията на работодателите и компетенциите на хората, които търсят работа."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    13 евро на час
    Така ще е... докато не се махнат крадливи работодатели, инвеститори,и дойдат такива които си плащат за труда!
  • 5
    1
    мнение
    Така ще е докато няма увеличение с няколко хиляди лева над хилядата,две или три хиляди например.Русенският бизнес да намали глезотии на любовници,певачки,силиконки и силикони.Мъжкият силикон е друга работа но и той си е екстра.Блюдата да са по евтинки.Чорба 7/10/12 лв. Добре ли си кръчмарю? Филиика хляб? Чаша вода ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари