България отчита спад в безработицата до 5,3%

0
Броят на регистрираните безработни спада, докато търсенето на работна ръка се увеличава
Броят на регистрираните безработни спада, докато търсенето на работна ръка се увеличава Снимка: БТА / Архив

Броят на регистрираните безработни спада, докато търсенето на работна ръка се увеличава

През месец юни 2024 година регистрираната безработица в България е спаднала до 5,3%, съобщават от Агенцията по заетостта (АЗ). Това представлява намаление с 0,1 процентни пункта спрямо предходния месец май.

В края на юни броят на регистрираните безработни в бюрата по труда е бил 150 990 души, което е с 3281 души по-малко в сравнение с май. Въпреки това, броят на започналите работа безработни граждани през юни е намалял с 2423 души спрямо предходния месец. С подкрепата на бюрата по труда работа са започнали и 428 пенсионери, учещи и заети.

През юни нови 19 796 безработни са се регистрирали в бюрата по труда, което е със 7,7% повече в сравнение с май. Освен тях, 2820 души от групите на търсещите работа заети, учещи и пенсионери също са се регистрирали, като при тази група се наблюдава намаление с 596 души спрямо предходния месец.

Благодарение на усилията на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през юни са активирани над 4380 неактивни на пазара на труда лица. Най-много свободни работни места има в преработващата промишленост (27,3%), държавното управление (13,7%), търговията (12,1%), образованието (10,2%), хотелиерството и ресторантьорството (8,6%).

Сред най-търсените професии са персонал, полагащ грижи за хората, персонал в сферата на персоналните услуги, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, и водачи на моторни превозни средства.

През юни 3072 представители на рисковите групи са намерили работа чрез субсидирани работни места. Също така, са издадени 10 945 ваучера за дигитални обучения по проекта „Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Социалното министерство съобщи, че АЗ е започнала приема на заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни и неактивни граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Вярно е
    Никой не се записва и всеки възира.Кой ще се занимава.със "Трудова Борса" ? Ебахти измислената агенция и социално министерство и на труда и соц.политика. Мърши.Статистика да няма.Това е важно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари