Русенският бизнес страда от сериозен недостиг на работници на всички нива

0
За да запълнят празнините в работната сила, русенските компании все по-често се обръщат към чуждестранни работници
За да запълнят празнините в работната сила, русенските компании все по-често се обръщат към чуждестранни работници

Кои са най-търсените професии в областта

Русенският бизнес търси кадри: Недостиг на работници на всички нива

Русенската търговско-индустриална камара (РТИК) алармира за сериозен недостиг на работна ръка във всички квалификационни нива в региона. Ситуацията принуждава местните компании да търсят служители не само от други части на България, но и от чужбина, предимно от азиатски държави, информира телевизия КИС 13.

Ниска безработица в Русе

Според последните данни, предоставени от Бюрото по труда - Русе, регистрираната безработица в региона е едва 3,4%. Това означава, че само около 2400 души активно търсят работа. Интересен факт е, че приблизително половината от регистрираните безработни са на възраст над 55 години.

Работодателите в търсене на решения

Работодателските организации в Русе потвърждават наблюденията на РТИК за значителния недостиг на работна ръка. Проблемът засяга всички нива на квалификация - от нискоквалифицирани работници до високоспециализирани кадри.

Тенденции в наемането на чуждестранни работници

За да запълнят празнините в работната сила, русенските компании все по-често се обръщат към чуждестранни работници. Запазва се тенденцията за наемане на персонал предимно от азиатски страни, както и от Украйна и Молдова. Този подход показва колко сериозен е проблемът с намирането на местни кадри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    53
    ипотеката
    Да ипотекирам на тати и мама апартамента и на дяда и баба къщата за бизнес в България на българска банка? Трябва да съм много тъп и прост или да съм човек на герб за да стане тая работа и после да метна фирмата на някой клош.Не и не. По скоро да помислим за Hi Jack.
  • 2
    52
    😜
    От данъчното правят внезапна проверка на дребен фермер, защото получили оплакване, че не плащал достатъчно на работниците си ...Човекът ги посрещнал и започнал да отговаря на въпросите: - Ми, значи тука има един Иван… Той ми работи по полето… Плащам му 400 на месец плюс храната ... - Добре, друг? - Ми бай Пешо… Него съм го взел техниката да ми оправя… Плащам му 600 на месец плюс храната ... - Още някой има ли? - Ми, има тука и един малоумен… Той бачка по 18 часа на ден и ми върши около 90% от работата... Изкарва по около 50 на месец, сам си плаща храната, ама всяка събота му купувам по бутилка ракия ... - Ахааааа ... Ей, точно с тоя малоумния искам да говоря ... – зарадвал се данъчният. - Ми, ей го на - пред тебе е....
  • 3
    51
    Отегчен до 50
    Интервю? Сериозно ли? Аз да не съм политик, че да давам интервюта? Винаги са търсили мен. И всъщност съм изключително лош мениджър за да си създавам собствен бизнес. Бюрокрацията и бумащината ме отегчават и отнемат времето ми за значително по печеливши неща. Наясно съм както с качествата си, така и недостатъците си.
  • -2
    50
    до отегчения философ
    Аз пък като чуя подобни грандоманщини прекратявам интервюто без коментар! Като си толкова умел и качествен, стисни гъза, ипотекирай каквото имаш и си направи бизнес, развивай го, изплати си заемите, наемай работници и се похвали колко им плащаш и как им говориш!
  • 4
    49
    до БИЗНЕСА от ДС с любов
    Бизнеса да спре да реве и хленчи като изоставена и небутната мома пред неизцедени момици.Бизнеса да възропотае и да спре със седмичните,месечните,сезонните и годишните отчети в С О Ф И Я.Бизнеса да спре да се дупе,гъзурчи и мляска с уста в подкана за орална любов.Бизнеса много добре знае кое как е и как става и защо не може да дава големи възнаграждения.Бизнеса да се обедини,а не да се преибава на местно ниво.На бизнеса само трохите остават от обществените поръчки в Русе и европроектите и по програмите ЗАЩОТО........... други идват и обират парсата.Бизнеса да обещае и да възропотае.Бизнеса в такъв случай да търси помощ от работниците си и гласност за прозрачност.Та какво видя русенският бизнес от обществени поръчки усвояващи евростедства? Колко от бизнеса не видяха и лев освен малко стимулиращи и дежурното ,изчакай превод още няма? Бизнеса се е опърдял от страх.Преди се е страхувал от турците,после от кобургите от режимите от германците и ето дойдоха руснаците,красная армия.Сега бизнеса от кой и кого изпитва богобоязън и чинно смирение? Не е от господа май за последните 34 години? Бизнеса казват на един остров гръцки взел решение да предаде Левски зер да не им запали чергата покрай царщината.Работата станала май страшна.Бизнеса да си махне кърпата от главата или да си извади главата от където я наврял защото и той има права,бизнеса.Бизнеса да спре и престане да рапортува и се задейства само по команда от горе,докога? Бизнеса не се умори от простотии и слугинаж? Та по тоя повод казвам така за досега: Каквото преди,такова и сега че по зле....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари