Хакери се представят за "спасители" след IT срива

1
Как да се предпазим от атаките?
Как да се предпазим от атаките? Видео: NOVA

Как да се предпазим от атаките?

Осем милиона и половина компютри по целия свят бяха засегнати от големия срив в петък, съобщиха производителите на операционната система Windows. Този инцидент, довел до масов отказ на системите, е най-големият кибер инцидент в историята, свързан с програмата на компанията CrowdStrike. Международният експерт по киберсигурност Александър Свердлов обсъди последствията и потенциалните рискове от подобни инциденти в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Според Свердлов, засегнатите осем милиона и половина компютри представляват приблизително 1% от най-критичните системи в света. Това включва важни служби, услуги и институции, които са жизненоважни за функционирането на съвременното общество. Експертът отбеляза, че подобни сривове могат да бъдат използвани от хакери, които се представят за „спасители“, предлагайки помощ на засегнатите системи. „При предлагане на помощ в такива случаи, е задължително да проверим кой ни я предлага“, предупреди Свердлов.

Освен това, Свердлов коментира и нов опит за измама с и-мейли от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В тези фалшиви съобщения се изискват лични данни от получателите. „НЗОК не изпраща такива съобщения и не трябва да им отговаряме“, подчерта експертът, като призова за бдителност и предпазливост при получаване на подобни и-мейли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари