ИТ сривът засегна над 8 милиона компютри

1
Това обявиха производителите на операционната система Windows
Това обявиха производителите на операционната система Windows Снимка: Х

Това обявиха производителите на операционната система Windows

Осем милиона и половина компютри по целия свят бяха засегнати от големия срив в петък, според съобщение на производителите на операционната система Windows. Инцидентът, обявен от компанията CrowdStrike, е най-големият кибер инцидент в историята, според Би Би Си.

Проблемите започнаха в петък сутринта, когато потребителите започнаха да изпитват затруднения при използването на своите компютри с операционна система Windows. Скоро след това стана ясно, че сривът е мащабен и засяга множество важни институции и служби по целия свят. Летища, болници, гранични пунктове и частни компании се оказаха в хаос, принудени да спрат работа или да преминат към резервни системи.

Въпреки че засегнатите компютри представляват по-малко от 1 процент от всички устройства, използващи Windows, мащабът на инцидента подчертава колко уязвима може да бъде свързаната мрежа от услуги и институции. Това повдига въпроси относно сигурността и устойчивостта на глобалната цифрова инфраструктура.

Сривът, който преживяхме в петък, е безпрецедентен и ни напомня колко зависими сме от технологията,“ заяви говорител на CrowdStrike. „Работим усилено, за да установим причините и да предотвратим бъдещи инциденти.“

Инцидентът предизвика значителни затруднения в работата на летищата, където множество полети бяха забавени или отменени поради неспособността на системите да обработват данни. Болници също се сблъскаха със сериозни проблеми, тъй като електронните медицински досиета и други важни системи станаха недостъпни.

На граничните пунктове проблемите доведоха до дълги опашки и забавяния, тъй като компютърните системи, използвани за проверка на документи, също бяха засегнати. Частни компании също претърпяха загуби поради прекъсванията в работния процес и необходимостта от преминаване към ръчни процеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари