Грешка на пилотите или техническа неизправност са възможните причини за инцидента с военния самолет

0
Двама пилоти загинаха край базата на "Граф Игнатиево"
Двама пилоти загинаха край базата на "Граф Игнатиево" Снимка: БГНЕС

Двама пилоти загинаха край базата на "Граф Игнатиево"

Трагичен инцидент разтърси българската военна авиация, когато учебно-тренировъчен самолет L-39 "Албатрос" се разби в района на авиобаза "Граф Игнатиево", отнемайки живота на двама пилоти. Експертите в авиационната сфера разглеждат две основни версии за причините на катастрофата.

Генерал Спас Спасов, бивш военен пилот, посочи пред медиите: "Едната е отказ на авиационната техника поради някаква причина, която да допусне в момент стигането до такъв инцидент и катастрофа. И другата - грешка в техниката на пилотиране от страна на пилотите". Той подчерта, че в авиацията винаги съществува риск от технически проблеми или човешка грешка.

Димитър Ставрев от авиосписание "Криле" изказа предположение, че разбилият се самолет може би скоро се е завърнал от ремонт. "Чисто спекулативно полетът е бил на малка височина, там всичко се решава за част от секундата", коментира той, акцентирайки върху критичността на ситуацията при нисколетящи самолети.

L-39 "Албатрос" е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет, който играе ключова роля в подготовката на военните пилоти. "Той се използва за напреднала подготовка на курсанти от училището в Долна Митрополия, както и за подготовка на част от пилотите в авиобазите, защото не достигат бойни самолети за подготовката им", обясни Ставрев.

Генерал Спасов акцентира върху необходимостта от повече летателни часове и ресурси за военната авиация. "Главното е летене, летене, летене. Ресурси за летене, ако искаме да имаме авиация. Ужким искаме, но това е на вниманието на политиците, защото от тях зависи какви средства се отпускат към армията и Военновъздушните сили", призова той.

Военната прокуратура е започнала разследване за изясняване на причините за катастрофата.

L-39 "Албатрос" има дълга история в българската военна авиация. Първият такъв самолет е зачислен на 1 септември 1986 година, а през 2016 година България отбеляза 30-ата годишнина от въвеждането му в експлоатация. Първоначалната поръчка от 1985 година включва 36 самолета, разпределени в две ескадрили.

През юни 2006 година, след закриването на авиобаза "Каменец", самолетите L-39 са прехвърлени към новосформираната Военновъздушна учебна база "Георги Бенковски" в град Долна Митрополия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...