Емануил Йорданов: Съдебната реформа остава за 2118 година

0
Решенията на Конституционния съд ще бетонират недъзите на Прокуратурата, заяви бившият вътрешен министър
Решенията на Конституционния съд ще бетонират недъзите на Прокуратурата, заяви бившият вътрешен министър Снимка: БГНЕС

Решенията на Конституционния съд ще бетонират недъзите на Прокуратурата, заяви бившият вътрешен министър

В интервю за Радио "Фокус", предаването "България, Европа и светът на фокус", бившият министър на вътрешните работи и юрист Емануил Йорданов изрази сериозни опасения относно последиците от последните решения на Конституционния съд. Според него, тези решения ще затвърдят недъзите в Прокуратурата, като неравнопоставеността между страните в наказателния процес ще остане неразрешена.

„Отделно от това неравнопоставеността между страните в наказателния процес остава и за да се направи нещо, ако подозренията са ми верни, защото предполагам, че една от причините за вземането на подобно решение може да е едно печално известно решение от началото на века отново на КС, което беше доста странно по своя вид и което реално пречеше на каквато и да е съдебна реформа, заяви Йорданов. Той предполага, че за да се извършат промени, свързани със съдебната система, ще бъде необходимо свикване на Велико народно събрание, което според него е почти невъзможно при сегашната политическа обстановка. „Представете си в едно Народно събрание, което има 7 или 8 политически сили - как може да се постигне мнозинство за свикване на Велико народно събрание, т.е. съдебната реформа остава за 2118 година“, допълни той с известна ирония.

Йорданов също така изрази несъгласието си с решението на Конституционния съд да запази сегашната практика за служебни правителства, която той определи като нелепа. „Аз лично не разбрах кой конкретно е измислил въпросните формулировки за служебното правителство, но когато то остава ще бъдем изправени пред същите проблеми, пред които бе изправено действащото правителство. Не виждам защо това трябва да се поощрява“, подчерта той.

В заключение, Емануил Йорданов отбеляза, че е трудно да се направи сериозен коментар на решението на Конституционния съд поради липсата на публикувани мотиви, които да обясняват основанията за взетото решение. Тази несигурност добавя допълнителна сложност в разбирането и анализирането на възможните последици за съдебната реформа и политическата стабилност в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари