Екатерина Михайлова: Това решение на КС ще има тежки последици

1
Конституционният съд отмени промените в съдебната власт
Конституционният съд отмени промените в съдебната власт Снимка: bTV

Конституционният съд отмени промените в съдебната власт

Конституционният съд на България взе решение, което отменя основните промени в съдебната система, приети в края на 2023 година. Това решение предизвика сериозни дискусии сред политическите и правните среди в страната. Бившият депутат и преподавател по Конституционно право Екатерина Михайлова, коментира в предаването „Лице в лице“, че решението може да има сериозни последици за възможността за провеждане на конституционна реформа в съдебната власт.

Отменени промени и последици

Промените в Конституцията, които бяха приети с гласовете на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС, бяха насочени към укрепване на независимостта на съдебната система и отделяне на прокуратурата от съда. Те обаче бяха оспорени и в крайна сметка отменени от Конституционния съд. Според Михайлова, част от тези промени, които са насочени към модернизиране на съдебната система, все пак ще останат в сила, но по-голямата част от тях са били отменени.

Решението на Конституционния съд се основава на интерпретацията на решение от 2003 година, което гласи, че всяка промяна в основния закон, водеща до промяна във формата на държавно устройство и управление, може да бъде извършена единствено от Велико Народно събрание.

Мъртвородена реформа

Адвокат Михаил Екимджиев, коментира, че съдебната реформа е била „мъртвородена“ още от самото начало. Той твърди, че прокорупционните мнозинства на ГЕРБ и ДПС, които формално подкрепяха реформата, са имали скрит интерес да я провалят. Според него, те са използвали своите неформални влияния, за да торпилират конституционния проект, включително чрез аватари в Конституционния съд.

Екимджиев е на мнение, че българската конституция все повече прилича на „мавзолей“, където „се разхождат призраци от миналото“, а не бъдещето на децата на страната. Той определя Конституционния съд като ретрограден орган, който действа по волята на „кукловодите“.

Пътят напред

Според Екимджиев, единственият възможен път напред е чрез протести, подобни на тези от 2020 година, когато хиляди хора се събраха в демонстрации срещу правителството на ГЕРБ и бившия главен прокурор Иван Гешев. Тези протести изразиха общественото недоволство от статуквото и желанието за реформи.

Конституционната реформа остава ключова тема в българската политика, като решението на Конституционния съд предизвика остра реакция от различни политически и обществени фигури. Въпросът остава отворен дали и как ще бъде постигната истинска промяна в съдебната система, която да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и справедливост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари