Румяна Коларова: Безкрайно огорчена съм, че това нещо се случва в България

0
Конституционният съд отхвърли част от промените в Конституцията
Конституционният съд отхвърли част от промените в Конституцията Видео: NOVA

Конституционният съд отхвърли част от промените в Конституцията

Конституционният съд на България взе решение, което политологът Румяна Коларова нарече „неизбежно и мъдро“ в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Решението касае промените в Основния закон, които са свързани със съдебната реформа. Коларова изрази разочарованието си от начина, по който бяха направени тези промени, и критикува лидерите на „Продължаване на промяната“.

„Не мога да разбера, аз лично не мога да разбера, защо по този начин беше направена промяната на Конституцията. Единственото ми обяснение, макар че вече ми става неудобно непрекъснато да ругая лидерите на „Продължаване на промяната”, но единственото ми обяснение е, че просто те не си дават сметка как се вършат нещата или как трябва да бъдат направени нещата в политиката, в Конституцията и т. н. Просто някакъв вид силна некомпетентност. И бих казала, че тя е безотговорна, защото още веднъж искам да подчертая, че имаше невероятно силна гражданска енергия и базов консенсус в обществото и сред политиците, че тези промени трябва да бъдат направени. Нещата бяха готови, те бяха на тепсия. И … да се провалиш. Това е невероятно огорчение, разбира се. Аз го казвам, защото се чувствам невероятно огорчена от всичкото това, защото наистина съдебната реформа трябваше да тръгне”, сподели Коларова.

Разделение в съда: Дебат и особени мнения

Политологът Петър Чолаков също коментира решението на Конституционния съд, като отбеляза, че дебатът между съдиите е бил оспорван. Той се позова на гласуването 6:6 и посочи, че имало няколко особени мнения, включително от съдия Белазелков и Десислава Атанасова. „Съдебната реформа беше торпилирана, но не беше изцяло торпилирана”, допълни Чолаков, отбелязвайки, че въпреки трудностите, някои елементи от реформата са били запазени.

Коларова изрази дълбокото си огорчение от развитието на събитията, като посочи, че промените в Конституцията, касаещи съдебната система, са били крайно необходими. „То беше неизбежно заради заплетения начин, по който бяха направени тези промени. Безкрайно огорчена съм, че това нещо се случва в България. Промените в Конституцията, касаещи съдебната система трябваше да бъдат приети или поне трябваше да бъдат направени ключови промени в законодателството”, заключи тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари