Надежда Йорданова: ВСС няма легитимност за избор на главен прокурор

1
Опозицията обмисля сезиране на Конституционния съд
Опозицията обмисля сезиране на Конституционния съд

Опозицията обмисля сезиране на Конституционния съд

В разгара на дебатите относно избора на нов главен прокурор, народният представител Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" изрази категорична позиция срещу провеждането на процедура от настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). В интервю за предаването "Твоят ден" по телевизия NOVA NEWS, Йорданова подчерта липсата на обществена и демократична легитимност на сегашния ВСС да определи следващия главен прокурор за мандат от седем години.

Йорданова обоснова позицията си с критика към предходните решения на съвета: "ВСС избра Гешев, въпреки ясните индикатори, че не отговаря на професионалната квалификация и високите нравствени качества, а след това отказа да го освободи предсрочно", заяви тя.

В търсене на решение на проблема, народният представител разкри, че нейната политическа формация обмисля инициатива за сезиране на Конституционния съд чрез събиране на необходимите 48 подписа от народни представители. Според Йорданова, това е "най-бързият вариант за стопиране на процедурата по избор на нов главен прокурор".

Тя също така спомена възможността за искане на тълкувателно решение от Конституционния съд, но изрази резерви относно времето, необходимо за този процес, и начина на упражняване на тълкувателното правомощие на съда. "Подходът трябва да бъде много добре обмислен", подчерта Йорданова.

В контекста на политическата ситуация в страната, народният представител изрази мнение, че единствената възможна коалиция е тази на върховенството на правото. Тя призова партия ГЕРБ да изясни своите приоритети и изрази загриженост относно мълчанието на лидера на ГЕРБ, Бойко Борисов, по отношение на ситуацията с Делян Пеевски.

Изявленията на Надежда Йорданова подчертават продължаващото напрежение в политическата и правната сфера на България, особено по въпроси, свързани с правосъдната система и нейната реформа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари