Електронните ваучери за храна можело да доведат до поскъпване на стоките

0
Ръст на плащанията с ваучери създава напрежение на пазара на дребно
Ръст на плащанията с ваучери създава напрежение на пазара на дребно Снимка: Асен Игнатов / Архив

Ръст на плащанията с ваучери създава напрежение на пазара на дребно

Големите търговски вериги алармират за потенциално увеличение на цените на хранителните стоки вследствие на въвеждането на електронни ваучери за храна. Представители на бранша призовават Министерството на финансите да предприеме мерки за ограничаване на банковите такси, свързани с обработката на тези платежни инструменти.

В сряда Николай Вълканов, председател на Сдружението за модерна търговия, сподели пред вестник "24 часа" опасенията на търговците относно финансовата тежест, която електронните ваучери налагат върху техния бизнес. "Сдружението, в което членуват големите търговски вериги, подкрепя всяка оптимизация, водеща до улеснения за работодателите и техните служители, каквото са и електронните ваучери. Те обаче се превръщат в проинфлационен фактор, защото разходите по поддръжката на услугата след нейното електронизиране се повишават с 1,8%, тъй като се включват и банкови такси", заяви Вълканов, цитиран от 24 ЧАСА.

Според експерта, този допълнителен разход създава дисбаланс на пазара на дребно, особено като се има предвид бързо нарастващият дял на плащанията с ваучери. Вълканов посочи, че в момента около 8-9% от оборота при продажбите на дребно на храни в големите вериги се осъществява чрез ваучери, като тенденцията е този процент да продължи да расте.

Причината за увеличената популярност на ваучерите се крие в данъчните облекчения, които работодателите получават, когато изплащат част от възнагражденията на служителите си под формата на ваучери за храна. Тази практика води до значително увеличение на използването им, което от своя страна повишава разходите за търговците.

За да се справят с този проблем, от Сдружението за модерна търговия настояват за спешни мерки от страна на Министерството на финансите. Конкретното предложение е да се въведе таван на междубанковите такси при обработката на електронни ваучери.

Вълканов обясни механизма на таксуване: "В момента има такса, която банката на търговеца, при който е използван ваучерът, плаща на банката, която обслужва издателя на ваучера". Той допълни, че според тях финансовият министър разполага с правомощията да ограничи тази такса до 0,3%.

От своя страна, Министерството на финансите засега се въздържа от коментар по предложението. Източници от ведомството посочиха, че в момента тече бюджетна процедура и е вероятно искането да бъде разгледано паралелно с планираните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, който регулира използването на ваучерите.

Ситуацията поставя на дневен ред въпроса за баланса между стимулирането на електронните разплащания и защитата на потребителите от евентуално повишаване на цените. Предстои да се види как ще реагират компетентните институции на призива на търговците и дали ще бъдат предприети мерки за ограничаване на потенциалния инфлационен ефект от електронните ваучери за храна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари