Печалбата на банките надхвърли 2 милиарда лева за седем месеца

1
Кабинетът натиска банките за намаляване на таксите при теглене на заплати
Кабинетът натиска банките за намаляване на таксите при теглене на заплати Снимка: Dunavmost / Архив

Кабинетът натиска банките за намаляване на таксите при теглене на заплати

В условия на нарастващи печалби в банковия сектор, Министерството на финансите отново опитва да наложи ограничения върху таксите, начислявани върху сметките, използвани за превеждане на заплати и пенсии. Ведомството предложи за обществено обсъждане изменения в Закона за платежните системи и платежните услуги, които са основно насочени към предстоящото приемане на еврото, но включват и мерки за улесняване на използването на т.нар. платежна сметка за основни операции.

Новите предложения предвиждат освобождаване от такси за регулярно обслужване на сметките, в които постъпват заплати, пенсии, социални помощи и стипендии. Освен това, потребителите ще имат право на до три безплатни тегления от банкомат или ПОС терминал, както и до три безплатни кредитни превода месечно, включително чрез онлайн банкиране.

Подобни промени вече бяха предложени в Народното събрание през есента на 2023 г., когато финансов министър беше Асен Василев. Законопроектът обаче не успя да премине през парламента и беше оставен извън програмата на следващото Народно събрание след разпускането на 49-то Народно събрание. Възможно е служебният кабинет да внесе законопроекта в новия парламент след изборите през октомври.

Припомняме, че със закона за държавния бюджет за 2023 г. беше въведено изискване фирмите с над 100 служители да изплащат заплатите само по банков път като мярка за изсветляване на доходите. Тогава министърът на финансите Асен Василев обяви, че е постигната договореност с Асоциацията на търговските банки за премахване на таксите за хора с най-ниски доходи. Впоследствие стана ясно, че това не е напълно възможно, а облекчения могат да бъдат предоставени само ако заплатите и пенсиите се изплащат чрез т.нар. платежни сметки за основни операции – услуга, която банките предоставят само на граждани, които нямат други сметки.

Този вид сметки обаче са достъпни само за ограничен кръг от населението – предимно пенсионери и студенти. Например, ако човек е взел кредит, не може да ползва такава сметка, дори и да няма други банкови сметки.

Рекордна печалба

Междувременно, Българската народна банка (БНБ) съобщи, че печалбата на търговските банки за първите седем месеца на годината е достигнала 2.1 милиарда лева, което представлява увеличение с 115 милиона лева (5.7%) в сравнение със същия период на 2023 г. Ръстът в сравнение с 2022 г. е почти двоен – тогава банковата система отчете печалба от 2.2 милиарда лева за цялата година, докато сега тази сума е достигната само за седем месеца.

Основната част от печалбата на банките идва от нетната доходност от лихви, която е достигнала 3.203 милиарда лева, отбелязвайки ръст от почти 20% спрямо предходната година. Този ръст се дължи на увеличеното кредитиране и плавното покачване на лихвите по заемите, на фона на продължаващи нулеви лихви по спестяванията на гражданите и фирмите.

Въпреки рекордните печалби, банките продължават да увеличават таксите за предлаганите услуги. Само от такси и комисиони, банките са събрали 1.1 милиарда лева за първите седем месеца на годината, което е със 7% повече в сравнение с миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    18
    Мърши долни. Изедници, изроди. Да се задавят с тези пари които дерат като такси.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари