Големите търговски вериги се подготвят за еврото

1
Как планират да улеснят потребителите при смяната на валутата?
Как планират да улеснят потребителите при смяната на валутата?

Как планират да улеснят потребителите при смяната на валутата?

Големите търговски вериги в България са в напреднала фаза на подготовка за въвеждането на еврото, според информация от Сдружението за модерна търговия. Организацията, представляваща 750 обекта за търговия с хранителни и битови стоки в страната, споделя, че след обявяването на официална дата за присъединяване към еврозоната, търговските вериги ще се нуждаят от период между 3 и 6 месеца за пълна готовност за работа с новата валута.

Председателят на Сдружението за модерна търговия, Николай Вълканов, подчерта значимостта на ролята на търговците в този процес: "Отговорността на търговците е много голяма. Кешът в икономиката в общини ще мине през нас в рамките на 1 месец".

Вълканов разкри, че големите търговски вериги вече интегрират в своите информационни системи приетите правила за ценообразуване и етикетиране. Той изрази увереност в гладкото протичане на процеса: "Очакваме да няма сътресения. При по-големите вериги не може да има и капка от съмнение за някакъв злоупотреба, тъй като там нещата ще бъдат заложени в голяма степен софтуерното, тоест в превалутирането. няма да има някакви човешки фактор, който да пише на етикетите".

Подготовката включва и разработване на насоки за рекламните материали, за да се избегне подвеждащо представяне на информация пред потребителите. Вълканов добави: "Компаниите имат нужда от между 3 и 6 месеца, за да напаснат всички технически спецификации, които са необходими, IT... Готвят се усилено. Те така или иначе от години насам имаха екипи, които се занимаваха и следяха тези процеси, така че търговският сектор е в голяма степен подготвен и ще бъде напълно готов тогава, когато такова решение, евентуално, бъде взето".

Тази информация показва, че търговският сектор в България предприема активни стъпки за плавен преход към еврото, осигурявайки технологична и организационна готовност за предстоящата промяна във финансовата система на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Замислен
    Ами с това увеличение досега,какво правим? Подготовка ли е или спекула? Прокуратурата в България защо спи ? Я какви цени? На какво основание? Поне последните 2/3 години? Изпреварихме еврозоната в пъти.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари