Експерти настояват за изграждане на магистрала или скоростен път Русе - Стара Загора

5
Модерната търговия стимулира икономиката на Русе, но транспортната инфраструктура остава предизвикателство
Модерната търговия стимулира икономиката на Русе, но транспортната инфраструктура остава предизвикателство Снимка: БТА

Модерната търговия стимулира икономиката на Русе, но транспортната инфраструктура остава предизвикателство

Инвестиции на стойност над 300 милиона лева са направени в град Русе и региона от членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ). Това стана ясно по време на брифинг в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в крайдунавския град. Въпреки положителното икономическо влияние, недостатъчно развитата транспортна инфраструктура продължава да бъде сериозно предизвикателство за бизнеса и потребителите.

Николай Вълканов, изпълнителен директор на СМТ, подчерта значението на подобрената транспортна свързаност, особено по направлението Русе - Стара Загора. "Липсата на по-добра транспортна свързаност, особено по оста Русе - Стара Загора, е от ключово значение за логистичните връзки в страната, а цената за това я плащаме всички ние през крайната цена на всички стоки и услуги", заяви той.

Вълканов изрази загриженост относно нарастващите логистични затруднения и призова за спешни действия от страна на държавата. "Държавата е длъжник на Русе и региона в това отношение. Изграждането на магистрала или поне скоростен път е нещо, което трябва да се случи задължително и с ускорени темпове", подчерта той.

Освен необходимостта от подобряване на пътната инфраструктура, Вълканов обърна внимание и на проблемите по граничните пунктове. "През последните две години се наблюдава и забавяне по граничните пунктове, което стана масова практика да стига до 24 часа. Затова е необходимо и разширяване на транзитния капацитет на границите", добави той.

Тези логистични предизвикателства вече оказват негативно влияние върху транспортния сектор. Според Вълканов, някои браншови организации на транспортни фирми предпочитат да заобикалят България, избирайки маршрути през съседни държави.

Въпреки трудностите, модерната търговия продължава да бъде важен фактор за икономическото развитие на Русе и региона. СМТ, което обединява едни от най-големите търговски вериги в страната, има значително присъствие в Северния централен район. Организацията разполага с 60 магазина в района, като 18 от тях са разположени в град Русе. В област Русе покритието на членовете на СМТ е 9,5 обекта на 100 000 души от населението.

Петър Ганев, старши изследовател от Института за пазарна икономика (ИПИ), представи данни от проучване за ролята и социално-икономическия принос на сектора в страната. Според изследването, съвкупният ефект от дейността на компаниите от модерната търговия през 2022 година надхвърля 11,8 милиарда лева, отбелязвайки ръст от 21 на сто спрямо предходната година.

Преките ефекти от дейността на модерната търговия са оценени на 7,1 милиарда лева, включително над 5,7 милиарда лева разходи за доставени от български компании стоки и изпълнени услуги, 490 милиона лева реализирани инвестиции в българската икономика и над 870 милиона лева платени нетни заплати на наетите лица.

Проучването показва и положителна тенденция в заетостта. Броят на наетите лица в компаниите от модерната търговия се е увеличил от 47,7 хиляди души през 2020 година до 53,3 хиляди души през 2022 година. Делът на наетите в модерната търговия спрямо всички наети в търговията на дребно също нараства, достигайки 26,3 на сто през 2022 година.

Възнагражденията в големите предприятия в търговията на дребно също бележат ръст, нараствайки с близо 13 на сто и достигайки 1822 лева през 2022 година. Тази сума е с 56 на сто над средната заплата в сектора и надвишава средната заплата за всички предприятия в страната.

Въпреки предизвикателствата, свързани с транспортната инфраструктура, модерната търговия продължава да играе ключова роля в икономическото развитие на Русе и региона, създавайки работни места, стимулирайки инвестиции и допринасяйки за общото благосъстояние на местната общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    русе
    Европейски транспортен коридор No IX Хелзинки - Сaнкт Петербург - Псков - Витебск - Kиев - Любашевка - Кишинев - Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис осигурява връзка между държавите oт Североизточна Европа през Румъния и България с пристанище Александруполис на Егейско море. Общата дължина на пътя на територията на България в направление Русе - Великo Търново - Габрово - Стара Загора - Димитровград - Kърджали е 455 км, плюс 20 км ново строителство по Програма CBC. Програма "Транзитни пътища"- 1,2 включва рехабилитация на 219 км пътища I клас и автомагистрали от коридора.
  • 7
    4
    русе
    Магистралата е РУСЕ-МАКАЗА !!! Прост народ......
  • 4
    3
    Спонсор
    И колко прост народ ще дава фира по завойте на ШИПКА, е отделен въпрос!
  • 8
    2
    ПИСНА НИ ОТ ВАС
    ДОЙДОХА ИЗБОРИТЕ И ПАК СЕ ЗАПОЧНА С ПРАЗНИТЕ ОБЕЩАНИЯ МАГИСТРАЛА, СКОРОСТЕН ПЪТ ТИНТИРИ МИНТИРИ. ИМА ЛИ ОЩЕ ХОРА, КОИТО ДА ИМ ВЯРВАТ ? МАХАЙТЕ СЕ, ВЕЧЕ СМЕ СЕ ПРИМИРИЛИ, ЧЕ НИТО МАГИСТРАЛА НИТО СКОРОСТЕН ПЪТ ЩЕ ИМА.
  • 15
    1
    ....
    Оправите Русе- В.Търново,че стигнахме и до Стара Загора! След 50 години,ако все още България я има на картата,може и да се почне! СМЕШНИЦИ!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари