Пенчо Милков: Транспортната инфраструктура е приоритет за Русе

0

Нов скейтпарк, плувен комплекс и ремонти на културни паметници са част от амбициозните планове на общината

Развитието на транспортната инфраструктура е сред основните приоритети на община Русе, която планира да инвестира над 41 милиона лева в капиталовата си програма за 2024 година. Това стана ясно от интервю с кмета на града Пенчо Милков, който разкри подробности за текущите и предстоящите проекти в крайдунавския град.

"Средствата са предвидени основно за ремонт на улична мрежа и общински пътища, като при финансирането на дейностите сме обединили различни източници", споделя Милков. Той подчертава, че подобряването на транспортната инфраструктура не само допринася за по-добрата градска среда, но и стимулира привличането на инвестиции и създаването на по-благоприятни условия за бизнес.

През последните две седмици са открити строителните площадки на три ключови улици и един булевард в централната част на града. В близко бъдеще се очаква да започнат строително-монтажни работи на още пет улици.

Акцент в инвестиционната програма на Русе е благоустройството на междублокови пространства в различните квартали, включително изграждането на детски площадки и съоръжения за спорт на открито. Целта е да се подобри средата за гражданите и да се придаде по-модерен и европейски облик на публичните пространства в по-отдалечените от центъра зони.

Образователната инфраструктура също е приоритет за общината. Наскоро е завършено строителството на нова детска градина и е укрепен физкултурният салон на Основно училище "Иван Вазов". В момента се изгражда нов учебен корпус в Средно училище "Васил Левски", както и физкултурен салон и топла връзка в Основно училище "Никола Обретенов". Предвидени са средства и за строителството на още една нова детска ясла.

Сред най-интересните проекти, които предстои да бъдат завършени скоро, е модерен скейтпарк, който според кмета ще бъде най-големият в страната. Продължава и изграждането на многофункционален плувен комплекс с два открити и два закрити басейна, както и втори басейн в квартал "Дружба" със спортна зала.

Общината отделя внимание и на културното наследство, като ежегодно предвижда средства за проектиране, ремонт и консервация на сгради - паметници на културата. "Желанието ни е да възстановим облика на някои от най-емблематичните за Русе, а и за страната образци на архитектурното изкуство", казва Милков.

Кметът подчертава важността на Инвестиционната програма за общински проекти като ключов финансов инструмент за развитието на общините. За 2024 година Русе има одобрени два проекта на обща стойност над 11 милиона лева - за рехабилитация на общински път и благоустрояване на общински терен в жилищен квартал.

Очаква се в близко бъдеще да бъдат одобрени още четири проекта на стойност 26,3 милиона лева, включващи изграждане на пречиствателна станция и канализация в село Николово, основен ремонт на водопровод по булевард "Гоце Делчев" в град Русе и рехабилитация на читалище "Васил Левски".

Пенчо Милков изразява надежда, че този вид финансиране ще се утвърди като устойчив механизъм в бъдеще, тъй като дава възможност за значително увеличаване на капиталовата програма на общините и осигурява прозрачно и справедливо разпределение на средствата.

В заключение, кметът на Русе подчертава важността на сътрудничеството между общините и обмяната на опит за постигане на по-ефективно местно управление. Той приветства инициативи като рубриката "Кметовете говорят" във вестник "Строител", която според него допринася за подобряване на управленските умения и по-добро разбиране на нуждите на общините в национален контекст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    охо
    снимай се пред някой препълнен контейнер пъпеш
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари