Експерти прогнозират трудно съставяне на кабинет след изборите

0
Доц. Любенов и проф. Христова разкриват ключовите фактори за изхода от вота
Доц. Любенов и проф. Христова разкриват ключовите фактори за изхода от вота Снимка: Bulgaria ON AIR

Доц. Любенов и проф. Христова разкриват ключовите фактори за изхода от вота

В навечерието на предстоящите избори в България, експерти обсъждат ключови въпроси, свързани с организацията на вота, потенциалните заплахи за демократичния процес и стратегиите на политическите партии. Доц. Милен Любенов и проф. Антоанета Христова предоставиха задълбочен анализ на текущата ситуация, фокусирайки се върху проблема с купения вот и възможностите за формиране на стабилно правителство след изборите.

Президентска среща повдига въпроси

Президентът Румен Радев свика среща с отговорните за организацията на изборите институции, изисквайки информация за партии, за които има съмнения, че купуват гласове. Доц. Милен Любенов коментира това събитие като "изненадващо" и "инцидентно", отбелязвайки, че подобни разговори обичайно не се провеждат на президентско ниво.

"Това за мен беше изненадваща среща, инициирана инцидентно, защото през годините не сме ставали свидетели на подобни разговори точно при президента," сподели доц. Любенов. Той добави, че подобна инициатива две седмици преди вота може да засили политическото напрежение.

Купуването на гласове - нарастваща заплаха

Проф. Антоанета Христова подчерта тревожната тенденция на увеличаване на сумите, предлагани за купуване на гласове. Тя изрази загриженост, че тази практика може да доведе до пост-изборни скандали и потенциални искания за касиране на вота.

Доц. Любенов акцентира върху важността на избирателната активност в контекста на купения вот: "При една по-ниска избирателна активност от тази, която беше на последните избори, тежестта на този купен вот ще нараства, тъй като и прагът за влизане в парламента ще бъде много нисък."

Предизвикателства пред формирането на правителство

Доц. Любенов прогнозира трудности при съставянето на кабинет в потенциален 9-партиен парламент. Той предвижда възможно коалиционно управление между ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ, с подкрепата на допълнителни формации.

Проф. Христова изрази съмнения относно възможността за стабилно правителство, посочвайки процедурата по избор на главен прокурор като ключов фактор: "От интерес на ГЕРБ - СДС е сегашният изпълняващ длъжността да остане. ПП - ДБ имат приоритет смяна на главния прокурор. Ситуацията е конфликтна, ще има скандали, ще има тема."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари