Иван Демерджиев: Спецакциите срещу купения вот са предимно пиар

2
Главният прокурор е върхът на пирамидата, търсят се и се създават зависимости
Главният прокурор е върхът на пирамидата, търсят се и се създават зависимости

Колкото по-ниска е избирателната активност, толкова повече тежи купеният вот

Иван Демерджиев, бивш министър на вътрешните работи, изрази загриженост относно влиянието на купения вот върху изборния процес в България. В интервю за сутрешния блок "Здравей, България" по NOVA той подчерта негативните последици от тази практика.

Ефектът на купения вот върху изборната активност

Според Демерджиев, купуването на гласове създава "омагьосан кръг", който води до все по-ниска избирателна активност. "Колкото по-ниска е избирателната активност, толкова по-голяма е тежестта на купения и манипулирания вот и той предопределя местата в парламента", обясни бившият министър.

Критика към ефективността на спецакциите

Демерджиев изрази съмнения относно ефективността на специалните акции срещу купения вот. Той посочи, че тези операции често завършват с малък брой задържани, които впоследствие не биват обвинени в престъпления срещу изборните права на гражданите. "Тези акции по-скоро изглеждат като PR операции и опит да се прикрие закъснялата реакция, която не беше проведена в началото на процеса", коментира той.

Познати участници в схемите за купуване на гласове

Бившият вътрешен министър твърди, че имената в откритите списъци по време на спецакциите са известни на Министерството на вътрешните работи (МВР). Той посочи, че става въпрос за група хора, които редовно участват в подобни незаконни практики, като целта е да бъдат спрени.

Коментар по ареста на Джейхан Ибрямов

Демерджиев се изказа и по темата за ареста на Джейхан Ибрямов, намеквайки за политическа намеса. "Ударите са целенасочени и показват, че единият от тези двама опоненти е добил през годините силата и възможностите да използва държавните институции като бухалки - нещо, което е недопустимо и нетърпимо", заяви той.

Проблеми в съдебната система

В заключение, Демерджиев коментира състоянието на съдебната система, фокусирайки се върху ролята на главния прокурор: „Главният прокурор е върхът на пирамидата, но под него се нареждат много хора, които се нареждат по един и същи принцип – търсят се и се създават зависимости. Фактът, че няма уличени и напуснали магистрати, говори достатъчно. Горещо се надявам процедурата по избора на главен прокурор да не приключи по този начин”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари