Иван Савов: В последните седмици имаше доста учудващи ходове на МВР

0
Експерт анализира проблема с купения вот и промените в МВР
Експерт анализира проблема с купения вот и промените в МВР Снимка: БНТ / Архив

Експерт анализира проблема с купения вот и промените в МВР

Криминалистът Иван Савов коментира в интервю за информационна агенция "Фокус" актуалната ситуация с купения вот в страната и последните промени в Министерството на вътрешните работи (МВР).

Купеният вот - трайно явление в изборния процес

"Купеният вот в България се очертава като една константа. Поддържането на едни и същи проценти на гласували може би се дължи точно на това, че елемент от тези проценти е корпоративният и купеният вот", заяви Савов.

Според експерта повишената избирателна активност не е пряко следствие от корпоративния и купен вот, въпреки че той остава неизменна част от изборния процес.

Корупцията при изборите - сериозно предизвикателство

"Купуването на гласове е вид корупция", категоричен е криминалистът. "Корупцията е с най-висока степен на латентност по всички престъпления в обществото. Това е много сериозен проблем. Когато става въпрос за подобни кампании, свързани с търговия с вот, за голямо съжаление, понякога и държавни органи също участват", допълни той.

Ефективност на полицейските акции

Иван Савов изрази скептицизъм относно разкриваемостта на престъпленията, свързани с купуване на гласове, въпреки мащабните полицейски операции. "Публично известно е, че често акциите на полицията са инспирирани от това, че на практика една групичка топи друга, за да може да я елиминира. Колкото и да е добра полицията, колкото и добре да си върши работата, тя в крайна сметка работи по сигнали", коментира експертът.

Промени в системата на МВР

"Системата на МВР, както почти всички държавни структури, страдат от постоянната подмяна на ръководството и експериментите, които се правят. В последните два месеца отново имаше чистка по върховете на системата, в последните три седмици имаше доста учудващи ходове на политическото ръководство на МВР", посочи криминалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари