ДАНС ще проверява големи плащания в брой

0
Румен Радев настоява за безкомпромисни действия срещу купения вот
Румен Радев настоява за безкомпромисни действия срещу купения вот Снимка: БНТ

Румен Радев настоява за безкомпромисни действия срещу купения вот

В навечерието на парламентарните избори, темата за купения вот и гаранциите за честно провеждане на вота се превърна в централен фокус на институциите. Президентът Румен Радев свика среща на "Дондуков" 2, събирайки представители на всички отговорни за изборния процес институции, за да обсъдят мерките срещу изборните нарушения и да гарантират прозрачността на предстоящия вот.

Президентът настоява за решителни действия

Държавният глава Румен Радев постави акцент върху необходимостта от ефективни мерки срещу купения и контролиран вот. Той призова за цялостно разследване, което да достигне не само до преките извършители, но и до организаторите на тези престъпни схеми.

"Нито един сигнал за купен и контролиран вот не трябва да бъде оставен без отговор. Аз и обществото очакваме тази борба с купен и контролират вот да не се свежда до дилърите на гласове, а да се стигне до тези, които раздават парите", заяви президентът Радев.

Той подчерта важността на изграждането на обществено доверие към изборния процес и необходимостта от предотвратяване на влизането в парламента на представители, свързани с купуването на гласове.

Министерство на вътрешните работи в действие

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков представи конкретни данни за предприетите до момента действия:

  • 89 регистрирани сигнала
  • 42 образувани досъдебни производства
  • 336 предупредителни протокола
  • 128 специализирани полицейски акции

Министър Илков увери, че се извършват проверки по всички списъци, разпространени в публичното пространство и социалните мрежи, като някои от тях са започнали още преди публичното им оповестяване.

Прокуратурата и ДАНС с приоритетни проверки

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов потвърди, че всички сигнали за изборни нарушения се обработват в 48-часов срок. Той подчерта, че не могат да се предприемат действия само въз основа на анонимни списъци, но увери, че много от лицата в тях вече са обект на разследване.

От своя страна, заместник-председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Георги Георгиев съобщи за приоритетни проверки и анализ на информация, включително за теглене на средства в особено големи размери.

Технологична подготовка за изборите

Валентин Мундров, служебен министър на електронното управление, информира за напредъка в подготовката на машинния вот. Той съобщи, че се извършва проверка на параметризиращия софтуер, който конфигурира всяка машина според конкретната секция. Очаква се удостоверяването да приключи на 11 октомври.

Мерки за сигурност на изборните материали

Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), обяви важни мерки за сигурността на изборните материали:

  • Унищожаване на неизползваните ролки с хартия от предишни избори
  • Въвеждане на нови допълнителни защити за хартията в предстоящите избори
  • Превенция срещу разпространението на резервни или неизползвани ролки

Предизвикателства пред институциите

Вицепрезидентът Илияна Йотова повдигна въпроса за връзката между офисите за бързи кредити, залаганията и купуването на гласове. Тя настоя за по-задълбочено разследване на финансовите потоци и лицата, стоящи зад тези практики.

В заключение, президентът Радев подчерта, че решаването на проблема с купения вот е тясно свързано с повишаването на избирателната активност. Той изрази загриженост, че данните за купен вот отблъскват гражданите от участие в изборния процес, което в крайна сметка води до изкривяване на демократичните принципи.

Ефективността на предприетите мерки ще бъде подложена на истинско изпитание в деня на изборите, когато ще стане ясно доколко институциите са успели да гарантират честността и прозрачността на вота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    робин худ
    Ей хубавци какво стана с тегленията на големи суми който бяха за магистрали хубавци хаха ДАНС
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари