Експерти: Дунав мост 3 да бъде комбиниран с жп линия

1

Дунавски форум" в Русе: Фокус върху бъдещето на транспортната инфраструктура

В Русе се проведе традиционният "Дунавски форум", фокусиран върху транспортната инфраструктура на града. Събитието, организирано от Научно-техническия съюз по транспорта, се състоя в Канев център и привлече вниманието на експерти и представители на местната власт.

Заместник-кметът на Русе, инженер Здравка Великова, бе специален гост на форума. Тя подчерта значението на събитието за града: "Ние сме изключително поласкани от това, че форумът се провежда в Русе, където местната власт обръща особено внимание на инфраструктурата. Много важно за нас е изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново и на втори Дунав мост при Русе. Изключителни усилия насочваме към развитието на техническата инфраструктура на територията на общината, както и на връзките със съоръженията от националната пътна мрежа", заяви инженер Великова.

Инженер Галина Василева, член на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, изтъкна стратегическото значение на Русе като един от малкото градове с добре развита транспортна инфраструктура и уникално географско положение.

Председателят на съюза, инженер Ясен Ишев, припомни историческото значение на организацията, която догодина ще отбележи 140 години от създаването на първото в страната Българско техническо дружество - предшественик на съюза.

По време на форума бяха представени проекти по програма "Транспорт и транспортна свързаност 2021-2027 година" и по Механизма за свързване на Европа в област Русе. Инженер Иван Гогев разказа за 70-годишната история на Дунав мост, подчертавайки впечатляващия факт, че съоръжението е било построено само за 2 години и 3 месеца.

Акцент в дискусиите бяха презентациите за магистралата Русе - Велико Търново и строежа на втори Дунав мост при Русе. Инженер Ишев, който е ръководител на екипа на строителния надзор на втория участък от магистралата, съобщи, че на 24 октомври ще се проведе Експертен технико-икономически съвет. Очаква се до края на годината да бъде издадено разрешение за строеж за целия втори участък с дължина 35,400 километра, включващ и обхода на град Бяла.

В момента строителните дейности са съсредоточени върху 8-километров участък от втората отсечка. Изпълняват се мащабни изкопни работи и се изграждат бетонов възел и асфалтова база. Предстои решаване на технически предизвикателства, свързани с изграждането на високи насипи върху льосови почви - задача, която досега не е била реализирана в такъв мащаб в България.

Относно втория Дунав мост, участниците във форума се обединиха около идеята той да бъде комбиниран с железопътна линия. Беше уточнено, че Румъния е водеща страна по проекта, като следващите две години ще бъдат посветени на проучване на местоположението, а след това в рамките на една до две години ще бъде избран изпълнител.

Форумът подчерта значението на Русе като ключов транспортен възел и необходимостта от постоянно развитие на инфраструктурата за поддържане на неговата стратегическа позиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Гост
    Икономиката ни е тотално зависима от подаянията от ЕС. Ай сме посмяли да не се съгласим с нещо - моментално ще ни забавят средства по някоя програмка. Ще слушкаш, народе, ще слушкаш и ще казваш, че ти харесва!
  • 3
    2
    Кога
    Ще построите, когато цъфнат налъмите...! То туй става с пари... Ама ги нямааа... щото ги откраднаха отдавнааа...
  • 2
    1
    Русенец
    Да ви го НАБИЯ В ГЪЗЪ С ТОПКИТЕ ПОВЕЧЕ ДА ВИ БОЛИ НА СХЕМАТИТЕ ЕКСПЕРТИ!!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Прозяване със затворена уста – това е единственото нещо, което научих за 5 години в университета.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари